Protest în București, la 3 ani de la „jandarmeriada” din Piața Victoriei

Protestatarii acuză că tergiversarea dosarului „10 august” a dus la anularea şi distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate

Astăzi, de la orele 19:00, în Piața Victoriei va avea loc un protest de aducere aminte a evenimentelor din 10 august 2018, când protestatarii pașnici erau bruscați, gazați și bătuți, de jandarmii aflați la fața locului să asigure liniștea. Tocmai cei care trebuiau să asigure protecție deveneau cei de care protestatarii aveau nevoie să fie protejați. „Au trecut trei ani de când manifestaţia paşnică din 10 august 2018 – Piaţa Victoriei a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetăţenilor care îşi manifestau în stradă nemulţumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiţiei. Diasporenii veniţi să protesteze în ţară au fost trataţi de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii şi manipulările de la televizor”, afirmă organizatorii protestului.

Nimeni nu a fost pedepsit pentru ororile din 10 august 2018

Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, şefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât şi colonelul Paraschiv – „dirijorul”- nu au fost pedepsiţi pentru violenţele pe care le-au săvârşit în stradă, remarcă organizatorii protestelor. „Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părţilor implicate fără să facă o percheziţie informatică. Efectul acţiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase şi la soluţionarea cazului superficial, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voinţă dosarul 10 august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, s-a mai spus, adăugând că tergiverzarea dosarului nu reprezintă decât lipsă de respect pentru România și cetățeni.

Ei sunt nemulţumiţi de „tergiversarea” dosarului.

„Astăzi, dosarul 10 august este redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea şi distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta se va întoarce la procurorii militari unde istoria ne-a învăţat că ajung să zacă dosare istorice chiar şi decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluţie). Ieşim în stradă să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul şi litera legii şi care să aibă o durată rezonabilă de timp!”, adaugă organizatorii.

Citește și: Turcan explică „tăierea” bugetului de la Ministerul Muncii

Articolul precedentTurcan explică „tăierea” bugetului de la Ministerul Muncii
Articolul următorLudovic Orban avea o rețetă proprie de succes pentru a crește interesul pentru vaccinare
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.