Sursa foto: Pixabay

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, a declarat că prin PNRR, țara noastră are „șansa istorică” de a deveni printre primele țări din Europa în ceea ce privește energia verde și digitalizarea.

Aceasta a mai menționat faptul că România și-a dedicat 41% din totalul finanțării prin PNRR în economia verde. Mai mult, Chiriac a amintit că „unul din trei euro”  cheltuiți la nivelul întregului buget multianual al UE va fi direcționat spre tranziția verde.

„Alocările corespunzătoare care revin României prin PNRR pot transforma acest veritabil proiect de ţară într-un accelerator al tranziţiei verzi, care să pună România pe harta energiei viitorului, pentru că există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile şi cred că trebuie să vorbim mai des despre asta”, a declarat aceasta, potrivit Agerpres.

România și digitalizarea. Planul Guvernului de a pune România în fruntea Europei

Totodată, Ramona Chiriac a spus că vântul și energia fotovoltaică vor putea asigura mai multă energie curată în țara noastră, creându-se astfel mai multe oportunități de relansare „pentru zone recunoscute de altfel în tradiția energetică a României.”

Șefa reprezentanței Comisiei Europene a amintit că România și-a alocat 21% din PNRR în domeniul digitalizării, pentru a putea fi realizate „salturi calitative în următorii ani”, în special în ceea ce privește digitalizarea administrației publice.

„Aderarea României a adus beneficiile pieţei interne, miliarde de fonduri UE pentru dezvoltare şi modernizare în toate domeniile, de la infrastructură sau protecţia mediului la cultură şi patrimoniu, iar cifrele transmit un mesaj clar şi răspicat: apartenenţa României la UE a avut şi are un impact substanţial în dezvoltarea ţării. Economia României a crescut de 2,4 ori. România este astăzi a doua cea mai mare economie din estul Europei”, a mai spus aceasta.

De asemenea, şefa Reprezentanţei CE în România a amintit că pacea și prosperitatea în Europa „nu sunt de la sine înțelese”, precizând că ele trebuie apărate în fiecare zi, de fiecare în parte.

„Contextul actual ne aminteşte cu atât mai mult despre faptul că proiectul european s-a născut ca un proiect al păcii, al înţelegerii şi că unitatea şi cooperarea sunt singurele soluţii pentru a asigura prosperitate”, a concluzionat Ramona Chiriac.

Citește și articolul: Motivul pentru care România merită să se alăture spațiului Schengen

Articolul precedentMotivul pentru care România merită să se alăture spațiului Schengen
Articolul următorFlorin Cîțu va vizita mai multe țări din Europa
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.