Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, în deschiderea dezbaterii cu tema „15 ani de la aderarea României la UE, că țara noastră ar trebui deja să facă parte din Spațiul Schengen datorită modului în care a reușit să gestioneze numărul masiv de refugiați veniți din Ucraina în ultimele luni.

De asemenea, oficialul român a mai amintit că depunerea de către Ucraina, Moldova și Gergia a cererilor de aderare la blocul comunitar european reprezintă o dovadă clară că statele din vecinătatea Uniunii își doresc să se dezvolte în pace și securitate.

Totodată, Aurescu a afirmat că este esențială întărirea rezilienței strategice, în contextul în care la granițele estice ale Europei are loc un război cu „victime nevinovate.”

Aurescu: „Pentru o Uniune mai rezilientă la nivel global, în plan securitar, este nevoie şi de o relaţie transatlantică puternică”

Ministrul de Externe a amintit că de la debutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, țara noastră a sprijinit peste 900 de mii de refugiați ucraineni, iar 90 de mii dintre aceștia au decis să rămână în România.

Oficialul a amintit de hub-ul umanitar din Suceava, de unde au fost trimise în Ucraina peste 35 de convoaie militare din toate statele membre ale UE.

„România a dovedit că este un partener de încredere şi consecvent, atât la nivelul UE, cât şi în relaţia cu vecinătatea estică. Contribuţia noastră substanţială la gestionarea situaţiei de criză generate de războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei a evidenţiat şi mai mult potenţialul acţiunii noastre şi rolul nostru în plan regional”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit Digi24.

Totodată, acesta a mai spus că această perioadă reprezintă un moment de cotitură în istoria Europei, precizând că măsurile adoptate de statele membre și primirea cu brațele deschise a refugiaților „sunt definitorii pentru spiritul european.”

În încheierea discursului său, Bogdan Aurescu a vorbit și despre „singura opțiune și garanție” pentru România în această perioadă dificilă prin care trece continentul european.

„Din păcate, în prezent, evoluţiile tragice din vecinătatea noastră imediată ne aduc aminte în mod brutal că atingerea acestui ideal, al apartenenţei la Uniune, a reprezentat şi reprezintă pentru România şi cetăţenii săi singura opţiune şi garanţie – alături, sigur, de apartenenţa la NATO – a dezvoltării durabile în pace, democraţie, securitate şi prosperitate”, a concluzionat  Aurescu.

Citește și articolul: Premierul polonez Mateusz Morawiecki: „Suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen”

Articolul precedentMinistrul Gabriela Firea, alături de refugiații ucrainieni
Articolul următorȘefa Reprezentanței Comisiei Europene, optimistă: „Există un real potenţial pentru România de a deveni un campion al energiei regenerabile”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.