Sursa foto: Stiri pe scurt

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat după întâlnirea cu Nicolae Ciucă faptul că cele două țări vor face tot posibilul să coexiste în pace, precizând că acțiunile Rusiei asupra Ucrainei reprezintă o problemă serioasă pentru condițiile de securitate în Europa.

De asemenea, premierul polonez a adăugat că toate statele membre Uniunii Europene trebuie să elaboreze un pachet de sancțiuni prin care să atingă serios economia rusească.

  „Pentru a contracara aceste ameninţări, ne străduim ca toate acţiunile noastre diplomatice, politice, în domeniul securităţii, să fie puse în acord”, a precizat şeful Guvernului polonez.

„Construim împreună cu România o strategie pentru anii următori”

Totodată, Morawiecki a mai declarat că întreg sistemul bancar din Rusia trebuie sancționat deoarece „doar aceasta poate duce la o schimbare profundă în politica rusă, care se caracterizează astăzi printr-un singur lucru, agresiunea.”

De asemenea, premierul polonez a afirmat că atât România cât și Polonia trebuie să fie independente de gazul de Rusia până la sfârșitul acestui an. „Trebuie să ne şi pregătim pentru alte pericole şi asta depinde de noi. Trebuie să ne întărim Flancul estic, să întărim partea estică a NATO şi a UE”, a mai spus șeful Executivului polonez.  

Morawiecki a mai spus că aliații din Vest trebuie să aprecieze efortul Poloniei și a României de a primi peste 500.000 de refugiați din Ucraina, precizând că e nevoie de un sprijin constant pentru a putea face față miilor de ucraineni ce urmează să părăsească țara lor din cauza atacurilor rusești.

Acesta a vorbit și despre intrarea României în spațiul Schengen, afirmând că „Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia şi asta este cheia discuţiilor noastre şi principalul scop al acestei vizite.”

În încheierea mesajului său, premierul polonez a precizat că prin conductele de gaz ce merg către Europa, astăzi, din cauza agresiunii rusești, „prin ele curge și sângele oamenilor nevinovați.”

Guvernele României şi Poloniei au semnat, joi, o serie de documente bilaterale în cadrul şedinţei comune care s-a desfăşurat în capitala Poloniei.

Ironia sorții: Rusia atacă Ucraina, dar Ministrul rus de Externe compară SUA cu Hitler și Napoleon

Articolul precedentIronia sorții: Rusia atacă Ucraina, dar Ministrul rus de Externe compară SUA cu Hitler și Napoleon
Articolul următorTemându-se de un război nuclear, oamenii iau cu asalt farmaciile, în căutare de iod
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.