Foto: InfoMureş.ro
Foto: InfoMureş.ro

Europenii iau cu asalt farmaciile în căutare de iod, deşi aceste pastile sunt recomandate doar în cazul creșterii nivelului de radiații.

Iodura de potasiu trebuie luată doar în baza recomandărilor unor autorități sanitate.

În plus, dacă sunt sunt administrate fără prescripție, acest pastile duc la apariţia mai multor probleme de sănătate.

Iodul, administrat sub formă de pastile sau sirop, este considerat a fi capabil să protejeze organismul de cancerul de tiroidă provocat de expunerea la radiații

Pastilele cu iod nu trebuie administrate fără să existe o recomandare din partea autorităților sanitare.

Avertismentul vine din partea agenției federale belgiene pentru control nuclear.

Instituția a lansat acest avertisment ca urmare a creșterii temerilor potrivit cărora Vladimir Putin ar putea declanșa un război nuclear.

În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, conform Reuters.

Rusia insistă să ameninţe: Al treilea război mondial ar implica arme nucleare

Alături de Putin, şi Serghei Lavrov,ministrul de Externe al Rusiei, a ameninţat NATO, declarând că există riscul unui al treilea război mondial.

Conform declaraţiilor făcute de Lavrov, războiul va fi nuclear şi distructiv.

Pastilele cu iod pot avea reacții adverse

Pastilele cu iodură de potasiu ajută la blocarea absorbției iodului radioactiv într-o parte a corpului numită glanda tiroidă. Acestea sunt folosite ca un remediu în cazul inhalării de iod radioactiv.

Trebuie spus că aceste comprimate ajută doar la protejarea glandei tiroide, dar nu și a altor părți ale corpului, expuse la radiații, arată evz.ro.

Pastilele pot fi periculoase pentru cei care au alergie la iod sau la fructe de mare. De asemenea, au efecte adverse la cei care au anumite boli de piele, boli renale sau la cei care au probleme cu tiroida.

Efectele secundare ale administrării iodului sunt greaţa, deranjamente la stomac, inflamarea glandelor salivare şi posibile reacţii alergice severe.

Articolul precedentPremierul polonez Mateusz Morawiecki: „Suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen”
Articolul următorPutin este de neclintit. Mesajul pe care l-a transmis lui Macron
Jurnalist full-time / Pesimist part-time