Cristian Diaconescu se teme că interimatul guvernului ar putea să afecteze viitorul PNRR

România riscă să piardă prefinanțarea pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, potrivit explicațiilor liderului PMP

Cristian Diaconescu

Liderul PMP, Cristian Diaconescu, trage un semnal de alarmă, amintindu-le partidelor parlamentare că interimatul nesfârșit nu este o soluție pentru țara noastră, și așa încercată de crize fel de fel. Astfel, politicianul amintește că, Potrivit Constituţiei şi Codului Administrativ al României, un guvern interimar nu poate promova politici noi, nu poate emite ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nici nu poate iniţia proiecte de lege.

Cristian Diaconescu: „Până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul interimar continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi”

Liderul PMP a menționat, de asemenea, că Regulamentul European 2021/241, adică cel care instituie normele de funcționare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, stabilește câteva etape pentru aprobarea finanţării, după cum urmează:

  • Evaluarea Planul de Redresare și Reziliență şi elaborarea propunerii de decizie de punere în aplicare a acestuia, în responsabilitatea Comisiei Europene. Este ceea ce a confirmat Ursula von der Leyen, în cursul vizitei la Bucureşti (art. 19 din Regulament).
  • În cele din urmă, la propunerea Comisiei Europene, Consiliul European va aproba printr-o decizie de punere în aplicare evaluarea Planului de Redresare și Reziliență transmis de către statul membru al Uniunii Europene (art. 20 din Regulament).

Cristian Diaconescu a amintit că țara noastră se află în această etapă, în momentul de față, etapă care durează 4 săptămâni.

„Numai după ce Consiliul European adoptă o decizie de punere în aplicare, Comisia încheie un Acord cu statul membru în cauză, ceea ce constituie un angajament juridic individual în sensul Regulamentului financiar (art. 23). ACEST ACORD CU COMISIA NU POATE FI ÎNCHEIAT DECÂT DE REPREZENTANTUL UNUI GUVERN CU DEPLINE PUTERI”, a mai scris Cristian Diaconescu, pe contul său de Facebook.

Astfel, acesta a punctat că România ar trebui să aibă un guvern stabil și legitim, varianta interimatului fiind exclusă.

„În concluzie, dacă instabilitatea se propagă, România riscă să piardă prefinanțarea pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau cu alte cuvinte multe miliarde care ar putea sprijini poporul român în această situaţie de criză multiplă şi prelungită”, a conchis el.

Citește și: Alianța Pentru Patrie numără zeci de membri, însă Dragnea spune că nu se numără printre aceștia

Articolul precedentUSR PLUS a decis cine va da ochii luni cu Iohannis, la consultări
Articolul următorPonta, despre Orban: ”Este cel mai fraier din curtea școlii”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.