Prințul neagă că l-a ucis pe Arthur

Prima reacție oficială a lui Emanuel von and zu Liechtenstein sporește misterul în jurul acestui caz, considerat unul de braconaj

Prințul austriac Emanuel von and zu Liechtenstein, ajuns în centrul atenției după scandalul uciderii ursului Arthur, a avut vineri o primă reacție, într-o scrisoare publicată de cotidianul austriac Kronen Zeitung.

Potrivit sursei precizate, prințul recunoaște că a fost prezent în România, la jumătatea lunii martie, dar neagă faptul că l-ar fi ucis pe Arthur, considerat unul dintre cele mai mari exemplare de urs din Europa. Mai mult, ursul pe care l-ar fi împușcat, cu derogare de la Ministerul Mediului, se afla la mică distanță de casele localnicilor, la 250 m, iar în urma acțiunii sale a fost eliminat un pericol pentru comunitate.

„După ce un urs a pătruns adesea în așezări, a fost clasificat ca fiind periculos de către autoritățile române responsabile și dată derogarea pentru extragere. Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile ”, a spus prințul Liechtenstein în scrisoarea.

În ceea ce privește suma vehiculată pentru partida de vânătoare, de 7.000 de euro, acesta nu a comentat suma exactă, dar a precizat că „taxele plătite sunt investite în primul rând în programe de protecție pentru urși și oamenii care locuiesc în vecinătatea lor.”

De asemenea, prințul mărturisește că regretă și își cere scuze pentru faptul că în urma acestui incident s-a creat o falsă impresie care a rănit sentimentele multor oameni. „Vânătoarea ca mijloc de a controla suprapopularea unor specii și de a le asigura supraviețuirea este o tradiție în familia noastră. În acest caz, a servit și pentru a îndepărta un pericol”, mai arată prințul în scrisoarea sa.

Prințul își pune „cenușă în cap”, dar nu convinge

Gabriel Păun, președintele Agent Green, cel care a dezvăluit faptul că ursul Arthur a fost ucis de prințul austriac, consideră că reacția acestuia nu convinge, mai mult, pare să sporească și mai mult misterul în jurul acestui caz. Într-o intervenție la Digi24, Păun a atras atenția că în urma acestei declarații ar ieși la iveală două probleme. „Ce mă îngrijorează în această declarație este că în acte apare, totuși, un urs de dimensiuni gigantice, cum doar Arthur se califica la asta, și dacă prințul vine și spune că ar fi împușcat un urs mai mic problemă, înseamnă că avem cel puțin două probleme și foarte multe scenarii care se deschid din acest moment și mă refer la faptul că toate femelele la care s-a făcut referire și plângere de către localnici erau cu pui și ar fi ilegal să împuști o femelă cu pui, așa cum s-a raportat în acte. Unu la mână. Dacă nu este cazul acesta și este un alt scenariu, înseamnă că s-a împușcat mai mult de un urs, iar derogarea a fost pentru un singur urs, deci oricum o dai, misterul crește, suspiciunile sporesc și apar noi scenarii”, a arătat Gabriel Păun.

Reamintim că potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, derogarea de extragere a fost eliberată pentru un exemplar de urs din fondul de vânătoare, mai mult, că femele cu pui nu sunt extrase (prin împușcare), ci relocate.

În acest a fost deschis dosar penal in rem, acuzațiile fiind de braconaj și uz ilegal de armă.

Ministrul Mediului vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor

Articolul precedentWhatsapp oferă o „perioadă de grație” și după 15 mai
Articolul următorPrimarul Piedone, ședință de lucru în stradă