Dosar penal pentru braconaj și uz de armă în „cazul Arthur”

(Probabil) cel mai are urs din România a fost ucis, în martie, de prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein

Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul ursului împuşcat în zona Ojdula, faptele cercetate fiind de braconaj cinegetic şi uz de armă, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna, potrivit Agerpres.  Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu, a precizat că IPJ Covasna s-a sesizat miercuri din oficiu, „pe baza materialelor din mass media” şi că aşteaptă documentele de la Poliţie, pentru a înregistra dosarul penal în evidenţele Parchetului.

Faptele pentru care a fost deschis dosarul penal sunt „în principiu, braconaj cinegetic şi uz de armă”. În același timp sunt deschise și două anchete, una de către Garda Națională de Mediu, respectiv de Garda Forestieră. Într-o conferință de presă, desfășurată miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna a precizat că așteaptă raportul oficial al celor două anchete pentru a se putea pronunța în acest caz.

Ministrul Mediului vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor

Organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat, miercuri, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.

„Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Castelul prințului, „sub asediu”

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a oferit jurnaliştilor de la Blick, o publicație din Elveția, o primă reacţie în urma scandalului izbucnit în România. „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel de discuţie”, a fost răspuns sec al prințului în legătură cu ursul ucis în luna martie.

Scandalul nu a trecut neobservat nici în mediul online, unde indignarea a fost la cote înalte, iar prințul a reușit să strângă sute de comentarii negative la adresa sa. De altfel, pagina castelul său din Austria a fost luat cu asalt de românii indignați, iar zecile de comentarii și recenzii au fost postate pe site-ul Tripadvisor, car s-a văzut nevoit să oprească fluxul de comentarii. „Din cauza unui eveniment recent care a atras atenția presei și a generat un flux ridicat de recenzii care nu au legătură cu vizitarea propriu-zisă, am suspendat temporar publicare de noi recenzii pentru acest obiectiv”, a transmis TripAdvisor, citat de Știrile ProTV.

Vom ucide toți urșii voștri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toți cocoșii de munte, toți mistreții și toți cerbii. Sunteți o țară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupți și o meritați

Articolul precedentAlina Gorghiu îl critică pe ministrul Năsui
Articolul următorUrsul Arthur în politică: Cîțu nu știe dacă era cel mai mare urs, Tanczos Barna nu știe nici măcar cum îl chema