Ministrul Mediului vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor

Tanczos Barna așteaptă rezultatul celor două anchete deschise în cazul ursului Arthur, ucis de prințul austriac, Emanuel von und zu Liechtenstein

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat că nu vrea să se antepronunțe în cazul ursului Arthur, ce a fost ucis de prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, precizând că în acest moment sunt deschise două anchete, în paralel. Una este derulată de Garda Națională de Mediu, instituție abilitată pentru verificarea respectării legislației în privința speciilor CITES, o altă fiind deschisă de Garda Forestieră, ce face verificări și controale în cazul folosirii armelor de vânătoare. Potrivit ministrului Mediului, în România, în momentul de față, legislația prevede doar cotele de intervenție și de prevenție. Cotele actuale sunt doar cele de intervenție.

Un prinț austriac a împușcat, pentru trofeu, cel mai mare urs din România. Ministrul Mediului: ”Sunt mai mulți urși problemă”

Pe parcusul acestei zile, Tanczos Barna a precizat că nu dorește să se antepronunțe cu privire la situația apărută în Covasna,  „tocmai pentru a nu influența în vreun fel această anchetă”.

În schimb a făcut referiri la Ordinul emis de Ministerulu Mediului, Apelor și Pădurilor, din data de 17 februarie 2021, un ordin de derogare prin care este permisă extragerea unui exemplar de urs din fonsul de vânătoare. „Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este sarcina Asociației de Vânătoare,  verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către Agențiile Județene și de către Grada Forestieră din regiunea respectivă.  Dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și în același timp trebuie clarificat și demonstrat, fără dubiu, dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere”, a declarat ministrul.

Așteaptă raportul oficial

De asemenea, ministrul Tanczos Barna și-a exprimat indignarea cu privire la antepronunțarea colegilor săi în acest caz, în perioada de anchetă, și a menționat că deși unele dintre informații sunt deja la dispoziția GNM și GF, așteaptă raportul oficial. De altfel, în baza acestuia vor fi reanalizate procedurile pentru acordarea derogărilor.

„La Ministerul Mediului, din iulie 2019 și până acum, au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele au fost aprobate, altele au fost respinse, în cazul acestei asociații au fost trei solicitări, două respinse, una aprobată. Cele trei se refereau la trei exemplare de urs care au atacat animale, au intrat în gospodării, și au pus în pericol gospodării, bunuri și viața umană. După finalizarea anchetei vor reanaliza procedurile pentru acordarea derogărilor. Trebuie să revedem termenul de valabilitate al acestor derogări, care la un momet dat erau până la sfârșitul anului calendaristic, apoi a fost redus la 60 de zile. Am propus reducerea acestor valabilități, astfel încât, în cazul în care în câteva zile sau săptămâni nu se identifică acel urs care a provocat pagube să își piardă valabilitatea”, a mai spus ministrul.

Tanczos Barna a precizat că în cazul în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancțiunea este de 30.000 de euro și se verifică dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale.

Petiție: Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă

Articolul precedent14 polițiști ieșeni, acuzați că primeau mită porții de mâncare, trimiși în judecată alături de patronul restaurantului care le potolea foamea
Articolul următorDiana Șoșoacă susține familia tradițională