Foto: Brasov Tv
Foto: Brasov Tv

Este nevoie de eradicarea unei ”soluții” letale, este nevoie de conștientizarea faptului că vânătoarea reprezintă cel mai crud ”sport”, iar împușcarea trebuie oprită, prioritizându-se tranchilizarea.

Deși este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna, ursul brun întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului.

Vânătoarea trebuie oprită, relocarea reprezintă protecție, iar eutanasia este ultima soluție de luat în calcul

În cadrul unei petiții, Agent Green a explicat că derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Semnează petiția!

Un exemplu negativ, dezvăluit de Agent Green: Prințul Emanuel von und zu Liechtensten, rezident în regiunea austriacă Stiria, își motivează uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România. Aceasta a fost acordată pentru împușcarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Realitatea: cu ”ajutorul” legii, prințul a omorât un urs mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Ursul (Arthur) avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și, probabil, cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că animalul avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

Locuințe construite la marginea pădurii, fără garduri electrice

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula și a vizitat mai multe gospodării din acest sat. Reprezentanții Agent Green au stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020”.

Concluzia: atât domnul în cauză, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Nu există garduri electrice, nu au existat plângeri în legătură un urs mascul, ci de femele cu pui.

Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, au precizat reprezentanții Agent Green.

Reprezentanții mai insistă asupra faptului că România a încălcat, în mod consecvent, legislația comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare și de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistență și coadaptare.

Articolul precedentProgram de armată la Primăria Sectorului 5. Piedone și-a chemat directorii la ora 6:00, pentru „înviorarea de dimineață”
Articolul următorDezastru ecologic în Bicaz: toți peștii au murit otrăviți (Video)
Jurnalist full-time / Pesimist part-time