Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Dezastru ecologic pe râul Bicaz: toți peștii din mai multe păstrăvării au murit după ce au fost otrăviți cu amoniac.

Păstrăvăriile în cauză se află în comuna Tașcă, iar angajații au povestit că au văzut momentul în care tone de pești au murit otrăviți.

O cantitate foarte mare de amoniac a fost deversată în apă, în cursul zilei de luni. Deșeurile proveneau de la o fabrică aflată în apropiere, iar polițiștii de la IPJ Neamț și reprezentanții Gărzii de Mediu anchetează, în acest moment, împrejurările în care s-a produs incidentul.

Apa s-a albit în doar câteva minute

Elena Sârbu, angajat al unei păstrăvării: ”Paznicul era aici pe marginea aleii și dintr-o dată o văzut sărind pește. Imediat și-a dat seama, s-a albit apa în câteva minute, s-a făcut lapte, a sunat șeful și a constatat că este o intoxicație cu amoniac”.

De asemenea, au fost alertați imediat și reprezentanții Gărzii de Mediu, iar, în urmă analizelor, aceștia au constatat că în apă se află o cantitate de amoniac mult peste normele admise.

Substanța este folosită în procesul tehnologic de o fabrică de ciment din zonă, arată Digi 24.

S-a constatat că şi în pârâul Bicaz erau peşti morţi

Iftimie Petrariu, comisar-șef la Garda de Mediu Neamț: ”La primele probe de astă noapte concentrația de amoniac la evacuarea din combinatul de ciment era de 1900 de ori mai mare. În amonte de evacuarea de la combinat parametrii erau normali. Părerea mea este că s-a scăpat dintr-un bazin sau o cisternă, amoniac într-o concentrație foarte mare”.

Polițiștii au deschis un dosar penal în acest caz, în timp ce Garda de Mediu Neamț va stabili ce sancțiuni vor fi aplicate. Fabrica riscă inclusiv suspendarea activității, mai arată sursa citată.

Marius Lupa, directorul fabricii de ciment din Tașcă, a declarat că protejarea mediului este o prioritate și regretă cele întâmplate. Mai mult, acesta a precizat că va colabora cu autoritățile competente pentru a stabili circumstanțele acestui incident.

Conducerea societății a înființat o comisie internă care să analizeze incidentul și vom lua toate măsurile ca un astfel de eveniment să nu se mai repete și vom depune toate eforturile pentru a remedia consecințele”, a adăugat Marius Lupa.

Articolul precedentPetiție: Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă
Articolul următorServiciile secrete germane, pe urmele grupărilor de coronasceptici
Jurnalist full-time / Pesimist part-time