Nu mai puțin de 16 persoane sunt inculpate într-un dosar intrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, 14 dintre acestea fiind oameni ai legii – polițiști rutieri. Aceștia sunt acuzați că, timp de un an, în schimbul unor porții de mâncare, i-au asigurat protecție patronului unui restaurant, care la rândul său a fost trimis în judecată.

Cei 14 lucrători de la Poliția Rutiera Iași sunt acuzați de luare de mită în formă continuată, parte dintre aceștia fiind sub control judiciar la data sesizării instanței, se aflau sub control judiciar.

Este vorba inclusiv despre fostul șef al Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, Gheorghiță Ciobanu, acuzat de luare de mită în formă continuată (nouă acte materiale), dar și despre Nicolae Robert Barabș, Bogdan Gabriel Ciochină, Liviu Andrei, Cristinel Cătălin Lohan, Constantin Bogdan Toderașcu – la data faptelor agenți de poliție rutieră, acuzați de luare de mită în formă continuată, Felix Nelu Crenganiș – la data faptei agent de poliție și coordonator al Atelierului Confecționări Plăcuțe de Înmatriculare Iași din cadrul D.P.C.R.I.V., pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență (2 infracțiuni), precum și directorul general al restaurantului din Iași unde mâncau polițiștii, judecat pentru dare de mită în formă continuată (2 infracțiuni – 84 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

În stare de libertate sunt judecați pentru luare de mită în formă continuată alți șase polițiști – Robert Andrici, Doru Ionuț Crivoi, Paul Ețcu, Ionuț Lucian Landea, Dan Constantin Păuleț, Adrian Ștefănucă -, dar și un angajat al restaurantului din Iași, acesta din urmă fiind acuzat de complicitate la dare de mită în formă continuată.

În perioada 2019 – 2020, cei 14 inculpați, lucrători în cadrul Poliției Rutiere Iași, în baza unei înțelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins și primit direct și prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat în prezenta cauză), bani și produse alimentare de catering (livrare preparate culinare).

Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deținea permis de conducere) cât și pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care ei le-ar săvârși sau/și pentru a le aplica sancțiuni contravenționale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine cât și pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul polițiștilor.

În același context, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție, ar fi pretins și primit, direct și prin intermediari, de la același om de afaceri sume de bani și produse alimentare în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuțe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparțineau restaurantului.

În perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei și 350 de euro pentru a interveni pe lângă examinatorii din cadrul Poliției Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obținere a permisul auto”, au comunicat procurorii anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași luna trecută și, după ce instanța sesizată a constatat că măsura controlului judiciar față de cei 8 inculpați este corectă, la Curtea de Apel Iași a fost pronunțată o soluție total diferită:

Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Barabaş Nicolae Robert, Ciochină Bogdan Gabriel, Lohan Cristinel Cătălin, Toderaşcu Constantin Bogdan, Andrei Liviu, Crengăniş Felix Nelu, Hîncu Andrei Cosmin şi Ciobanu Gheorghiţă, împotriva Încheierii penale din 20.04.2021, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Iaşi, încheiere pe care o desfiinţează integral. În rejudecare: revocă măsura controlului judiciar luată faţă de inculpaţii: – Barabaş Nicolae Robert, Ciochină Bogdan Gabriel, Lohan Cristinel Cătălin, Toderaşcu Constantin Bogdan, Andrei Liviu, Crengăniş Felix Nelu, Hîncu Andrei Cosmin şi Ciobanu Gheorghiţă. Definitivă”.

De menționat că în august anul trecut, procurorii au cerut arestarea preventivă a patru inculpați – trei polițiști și patronul restaurantului au fost arestați la domiciliu, iar al patrulea polițist a fost plasat sub control judiciar. Ulterior, în septembrie, Curtea de Apel Iași a decis că e suficient ca cei acuzați de fapte de corupție să fie plasați sub control judiciar.

Articolul precedentGuvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru A7
Articolul următorMinistrul Mediului vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor