Roaming Republica Moldova
Roaming Republica Moldova

Probabil cea mai apropiată țară de România este Republica Moldova, în ciuda faptului că nu face parte din Uniunea Europeană. Ne referim la cultura și istoria comune, populația din Rep. Moldova vorbind de asemenea limba română ca limbă oficială de stat.

În acest context, Guvernele celor două țări au implementat în ultimii ani tot mai multe proiecte în favoarea apropierii celor două state. Pentru a facilita călătoriile cetățenilor români în Rep. Moldova și ale cetățenilor moldoveni în România, se aplică începând cu anul 2022 un acord de roaming care prefere costuri reduse pentru voce și mai ales pentru date mobile.

În lumea modernă, cei mai mulți dintre noi își doresc să aibă acces ușor la comunicații atunci când călătoresc, inclusiv în afara țării. Când planifici o vacanță sau o călătorie în scop profesional, una dintre griji este asigurarea posibilității de acces la internet pe smartphone și alte dispozitive mobile. Cel mai simplu este să folosești cartela SIM pe care o utilizezi în mod obișnuit, având activat serviciul de roaming.

Astfel, poți face orice operațiuni foarte ușor, de la informare la comunicare pe social media, de la banking la plăți online cu cardul, de la emailuri până la divertisment. Poți lua cu tine chiar și distracția la cazino online, fără compromis, oriunde ai călători. Este un mare avantaj așadar ca serviciul de roaming să aibă costuri rezonabile, așa cum se întâmplă de mulți ani în interiorul Uniunii Europene.

Creșteri masive pentru traficul de internet în roaming

Petrecem tot mai mult timp online pe mobil, iar acest lucru se observă în toate statisticile cu privire la traficul de internet consumat de utilizatori lună de lună. Se remarcă însă creșterea traficului de internet în roaming, iar pe relația România – Republica Moldova aceste valori au avansat de-a dreptul spectaculos!

Conform unui raport publicat recent de cele două instituții naționale responsabile pentru acordul dintre țări, ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România) și ANRCETI (Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova), s-au consemnat anul trecut creșteri de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiți în roaming în România, respectiv de aproape 3 ori, în cazul utilizatorilor din România găzduiți în roaming în Republica Moldova.

Astfel, creșterea traficului de roaming bilateral a fost consecința ieftinirii tarifelor acestor servicii, realizată de operatorii din cele două state. Acordul a vizat implicarea instituțiilor de stat astfel încât operatorii să fie mobilizați pentru a lansa oferte speciale pentru clienți, în cazul serviciilor de roaming România – Republica Moldova. De altfel, Guvernul de la Chișinău are ca obiectiv de viitor integrarea europeană a țării, însă până la definitivarea acestui proces complex este de apreciat faptul că cetățenii pot beneficia de condiții tarifare foarte bune în cazul călătoriilor între cele două țări.

Reducerile de tarife, semnificative pentru traficul de internet

Începând din 2022, utilizatorii de roaming s-au bucurat de o scădere esențială și rapidă a tarifelor prin aplicarea „roamingului ca acasă” cu România. În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost semnificative mai ales pentru traficul de internet în roaming – o scădere de preț de aproximativ 65%.

Mai puțin bine arată statistica pentru apeluri internaționale bilaterale, căci reducerile de tarife pe acest segment au fost sub așteptări. Astfel, și evoluția consumului a fost modestă – creșteri de aproximativ 25% în volum (număr de minute).

Autoritățile de reglementare din cele două țări au precizat că vor continua monitorizarea și raportarea evoluțiilor și efectelor acestui acord semnat pe 11 februarie 2022 și intrat în vigoare pe 25 martie 2022. Scopul demersului: crearea unui cadru de colaborare între state, în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional (voce, SMS și date) și a celor de apeluri internaționale.

Articolul precedentCuplul Iohannis, vacanță pe munte
Articolul următorConsiliul Concurenței: Prețurile alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34%