Sursa: pixabay.com

Consiliul Concurenței susține că ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale a început să dea „roade” și că, din informațiile strânse până acum, prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%.

Datele analizate de Consiliul Concurenței au legătură cu prețurile medii din luna iunie, analizate cu cele de la la 1 august.

Și, potrivit instituției, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume – cu excepția merelor roșii, a căror preț a crescut cu 3,6%, „până la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna”.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr, context în care „autoritatea de concurență a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare”.

Din ce arată Consiliul Concurenței într-un comunicat, cea mai mare scădere a fost constatată la prețul strugurilor – aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%).

Totodată, Consiliul Concurenței a văzut că marile lanțuri de magazine au redus prețul mediu al cărnii cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie. Laptele a raportat o scădere de 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei.

De menționat este faptul că prețul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat”, arată autoritatea.

Alte produse date ca exemplu sunt castraveții – reducere de 19.24%, ceapă – 17.91, pâine – 13.11, brânză – 12.30, aripi pui -12.19, iaurt – 11.28, făină – 10.68, pulpă pui – 8.91, mălai – 8.75, tacâmuri pui – 8.31, pui grill – 6.23, ouă – 5.31, carne porc lucru – 4.21, ulei – 3.85, zahăr – 3.44, și spată porc – 0.85%.

În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Articolul precedentTraficul de internet în roaming pe relația România – Republica Moldova, creșteri spectaculoase în ultimul an
Articolul următorLipsă de apă potabilă în localitățile Agigea, Lazu și Eforie