Papa Francisc, apel de reconcilere după descoperirea șocantă din Canada

Peste 200 de schelete de copii îngropate pe terenul unei foste școli administrate de Biserica Catolică

Papa Francisc s-a declarat îndurerat după descoperirea a 215 schelete de copii îngropate pe terenul unei foste școli catolice pentru elevi indigeni din Canada și a cerut respectarea drepturilor și valorilor culturale ale populației amerindiene, relatează Reuters.

Cu toate acestea, Papa Francisc nu a prezentat scuzele directe ce i se ceruseră de oficialii canadieni. În urmă cu două zile, premierul Justin Trudeau a precizat că Biserica Catolică trebuie să își asume responsabilitatea pentru rolul său în conducerea multor școli.

Adresându-se pelerinilor și turiștilor din Piața Sf. Petru pentru binecuvântarea sa săptămânală, Papa Francisc a cerut liderilor religioși politici și catolici canadieni să „coopereze cu hotărâre” pentru a face lumină asupra descoperirii și pentru a căuta împăcarea și vindecarea. Totodată, Papa Francis a spus că se simte aproape de „poporul canadian, care a fost traumatizat de știrile șocante”.

Imagine simbolică a celor 215 copii ce au fost descoperiți în Columbia Britanică (foto Toronto Star)

Peste 160 de ani sub „tutela” Bisericii Catolice

Școlile rezidențiale au funcționat între 1831 și 1996 și erau conduse de o serie de confesiuni creștine în numele guvernului, potrivit AP News. Majoritatea erau conduse de Biserica Catolică.

Descoperirea rămășițelor celor 215 copii de la școala rezidențială indiană Kamloops din Columbia Britanică, care s-a închis în 1978, după ce a funcționat în perioada 1890-1969 sub „tutela” Bisercii Catolice, a redeschis răni vechi și alimentează indignarea în Canada cu privire la lipsa de informații și responsabilitate.

„Trista descoperire crește și mai mult înțelegerea durerii și suferințelor din trecut”, a spus Francis, adăugând că aceste momente dificile reprezintă „un puternic memento pentru noi toți să ne distanțăm de modelul colonizatorului… și să mergem împreună în respect reciproc în recunoașterea drepturilor și valorilor culturale ale tuturor fiilor și fiicelor Canadei”.

Sistemul şcolilor rezidenţiale a despărţit cu forţa aproximativ 150.000 de copii de familiile lor. Mulţi dintre acei elevi indigeni au devenit victime ale abuzurilor, violurilor şi malnutriţiei, iar în urma unui proces pe care Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere l-a numit în 2015 „un genocid cultural”.

„Să ne rugăm Domnului pentru sufletele tuturor copiilor decedaţi în şcolile rezidenţiale din Canada şi să ne rugăm pentru familiile şi comunităţile indigene din Canada care sunt zguduite de durere”, a mai adăugat Papa Francisc.

De altfel, acesta are un mod aparte de a-și cere scuze, în numele Bisericii Catolice, prin prezintarea acestora în timp ce vizita anumite ţări şi purta discuţii cu reprezentanţi ai unor populaţii indigene. Pentru moment, suveranul pontif nu are programată o vizită în Canada.

Preoții catolici din Germania sfidează Vaticanul

Articolul precedentTanczos Barna: „Au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile”
Articolul următorCristian Diaconescu, desemnat candidatul PMP pentru alegerile din 2024