Preoții catolici din Germania sfidează Vaticanul

Organizează ceremonii de nuntă pentru persoane de același gen, dar și pentru persoanele divorțate

Preoți catolici din Germania au lansat o vastă acțiune care urmărește să binecuvânteze căsătoria cuplurilor de persoane de același gen, față de care Vaticanul și-a reafirmat recent stricta opoziție, considerând homosexualitatea ca fiind un „păcat”, relatează Euronews.

Peste 100 de biserici din ţară organizează ceremonii de căsătorie deschise „tuturor celor care se iubesc”, homosexuali, lesbiene sau heterosexuali (persoane divorțate), alăturându-se astfel iniţiativei  „Love Wins” (Dragostea câştigă) lansată de preoţi, diaconi şi voluntari. „Ne ridicăm glasul şi spunem: vom continua să-i susţinem pe cei care încep o viaţă comună şi să le binecuvântăm unirea”, subliniază organizatorii pe internet, mai menționează sursa citată.

Campania, criticată de adunarea episcopilor, va continua mai multe zile.Totodată, această acțiune priveşte şi persoanele divorţate, care nu mai pot avea o uniune binecuvântată de un preot.

Contestată pe rețelele de socializare

Vaticanul a reafirmat, la jumătatea lunii martie, doctrina Bisericii Catolice, care consideră homosexualitatea un „păcat” şi a confirmat imposibilitatea pentru cuplurile de acelaşi sex să primească binecuvântarea căsătoriei, rezervată doar „uniunii indisolubile dintre un bărbat şi o femeie”, potrivit EFE, citat de Digi24.

La acel moment, aproximativ 2.600 de preoţi, numeroşi teologi şi laici au semnat o petiţie prin care contestă această linie, în timp ce Biserica Catolică lucrează la o reformă, în cadrul unui sinod axat asupra unor teme sensiible precum celibatul, preoţi căsătoriţi şi acordarea unui loc mai important laicilor şi femeilor. Astfel, aceşti preoţi au îndemnat la „nesupunere” – pe reţele de socializare – prin hashtagul  #Pastoraler Ungehorsam.

https://twitter.com/wznewsline/status/1373604861841960966?s=20

Mai mult, la o serie de biserici din Germania, dar și din Austria (o țară tradițional catolică) au apărut celebrele drapele curcubeu, devenite simbol al comunităților LGBTQIA+.

Modernizare, dar care ne sunt limitele

Birgit Mock, unul dintre conducătorii grupului sinodal însărcinat pe probleme de sexualitate a ținut să reamintească faptul că Biserica face parte din viață și mai mult decât atât, nu este necesară doar pentru momentul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. „Trebuie să recunoaştem, în sfârşit, că Biserica face parte din viaţă şi nu doar în cazul unei căsătorii între un bărbat şi o femeie, ci în toate relaţiile bazate pe credinţă, respect şi iubire”, a declarat Birgit Mock.

De altfel, Sinodul din Germania este privit încă de la început cu foarte multă neîncredere de către Vatican şi de către prelaţii mai conservatori, între care şi arhiepiscopul din Koln, Rainer Maria Woelki, care se tem că acesta poate despărţi Biserica din Germania de Biserica Catolică.

Unii consideră însă că o modernizare a Bisericii Catolice este indispensabilă, în contextul care este afectată de o abandonare a credincioşilor, din cauza unor scandaluri de pedofilie şi unei penurii de preoţi noi.

În 2019, membrii bisericii germane erau în scădere cu aproape 2 milioane față de anul 2010, ajungând la 22,6 milioane. De altfel, anul 2010 este un an de referință pentru biserica germană, atunci apărând primele dezvăluiri ale unor scandaluri de abuzuri sexuale ce implicau minori.

Părerea lui Ciolacu despre căsătoriile gay

Articolul precedentProiect USR PLUS: condiții stricte pentru numirea membrilor consiliilor de administrație din cadrul spitalelor
Articolul următorDiana Șoșoacă amenință Senatul cu CEDO