Tanczos Barna (Captură video Insider Politic)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna consideră că ceea ce se întâmplă în ultima vreme, cu privire la importurile de deșeuri reciclabile, dar care se dovedesc ilegale, este de fapt o încălcare a legislației, căci parte dintre acestea sunt declarate ca „materii prime pentru reciclare”, dar în realitate ajung să fie depozitate.

La Insider Politic (Prima TV), Tanczos Barna a precizat că acesta este un fenomen generat de faptul că una se declară, dar în containere se găsește și altceva, așa cum s-a văzut în numeroase cazuri în Portul Constanța. De asemenea, ministrul a adăugat că firma importatoare „rămâne cu 10% prelucrată și 80% ajunge la groapă”.  El consideră că acest fenomen trebuie controlat „foarte riguros” împreună cu vama şi Poliţia de Frontieră, instituţii care trebuie dotate cu aparatura necesară depistării unor astfel de transporturi.

„Nu ar trebui să existe acest fenomen. Un lucru este cert: deşeurile în sine care sunt destinate depozitării din start nu pot fi aduse în România, sau nu pot fi duse din România în alt stat membru, dar sub titulatura de materie primă se mai aduc materiale care nu ajung la reciclare, ci ajung la depozitare”, a explicat ministrul.

Simion acuză Guvernul de implicare în „mafia gunoaielor”

Depozitare mai ieftină în România

Ministrul a explicat că firmele importatoare de deșeuri au capacităţi de reciclare, dar cel mai probabil au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile, pentru că în România depozitarea este mai ieftină decât în alte state.

„Tocmai de aceea se ajunge la plângeri penale în fiecare caz, pentru că nu se face întâmplător, nu este o greşeală să spui că «am adus din greşeală». Este o încălcare intenţionată a legii şi se ajunge la plângeri penale de fiecare dată”, a mai arătat ministrul, adăugând că multe dintre firmele ajunse într-o astfel de situație, după constatarea ilegalităților, intră în faliment. Mai mult, cei responsabili sunt urmăriți penal pentru aceste fraude. „Sunt doar câţiva procurori specializaţi pe infracţionalitate de mediu. Unul dintre ei este tocmai la Constanţa şi tocmai de aceea avem şi eficienţă acolo, în port şi în controalele pe care le desfăşurăm. Am început o activitate de regândire a sistemului instituţional la Ministerul Justiţiei există deja un grup de lucru pe schimbările structurale în vederea asigurării procurorilor specializaţi în toată ţara pe infracţionalitate de mediu”, a adăugat ministrul Mediului.

Între timp, alte 150 de tone de deșeuri ilegale se chinuie să intre în România

Articolul precedentTurcan: „Pensiile vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”
Articolul următorPapa Francisc, apel de reconcilere după descoperirea șocantă din Canada