Turcan: „Pensiile vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”

Noua lege a pensiilor, gata până la finalul lui 2022

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat, sâmbătă, că noua lege a pensiilor va fi adoptată până la finalul anului 2022. Pensiile vor crește anul viitor cel puțin cu rata inflației, a mai precizat Turcan, la Botoșani.

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a precizat ministrul Muncii, potrivit G4Media.

Reforma sistemului de pensii, necesară

De altfel, Raluca Turcan a pledat din nou pentru o reformă a pensiilor, explicația acesteia fiind strâns legată de presiunea sub care se află sistemul de pensii, dar și a valului de persoane ce vor ieși la pensie în următorii ani, din generația celor născuți la finalul anilor 60, în urma Decretului 770/1966 prin care erau  interzise avorturile.

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere”, a arătat Raluca Turcan.

Pensionarea anticipată, după 43 de ani de muncă

În privința pensionării anticipate, care ar putea pune și ea presiune asupra sistemului de pensii, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a precizat recent că se încearcă descurajarea acesteia. Concret, pensionarea anticipată va putea fi realizată după 43 de ani de muncă, 35 stagiul maxim de cotizare plus încă alți opt ani. Mai mult, viitor stagiul maxim va fi legat de o formulă statistică.

Potrivit legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani. Cât privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și femei.

Ieșirea la pensie, după formule statistice

Articolul precedentCriza gunoiului din Sectorul 1, „dezamorsată”
Articolul următorTanczos Barna: „Au înţelegeri cu firmele din străinătate care trimit deşeurile”