Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, vineri lansarea proiectului privind construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României, fiind cofinanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 14. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, valoarea totală a proiectului este de 2.379.575.202 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 684.906.513 lei,  valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat fiind de 458.296.407 lei. Cristina Gafton, manager proiect în Ministerul Sănătăţii, a declarat că viitorul Spital Regional de Urgenţă va fi amplasat  la o distanţă de 9 kilometri de centrul oraşului.

„Construcţia are 7 niveluri, din care două subterane, cinci supraterane, două etaje sunt comune. Partea extinsă a clădirii se întinde pe trei etaje – subsol, parter şi primul etaj -, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare – etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, în care se vor afla unităţile de spitalizare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continuă”, a explicat Cristina Gafton. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Vasile Cepoi, a declarat că, în ciuda faptului că durează cam mult, construcţia SRU va fi un model, fiind necesară regândirea colaborării dintre spitale, medicii de familie şi ambulatoriu şi fluxurile de pacienţi.

„Acest spital, care poartă denumirea de regional, înseamnă o regândire a asistenţei medicale la nivel regional. Adică, fluxurile de pacienţi trebuie pregătite şi orientate la o aşa manieră încât să se adreseze fiecare la un anumit nivel de competenţă. Altminteri, într-un spital cu super dotări şi posibilităţi de a face investigaţii şi tratament de înaltă performanţă poate să fie formatat de cazuri uşoare”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Prefectul Bogdan Petru Cojocaru: Noi, ieşenii, ne-am cam săturat de planşe

„Noi, ieşenii, ne-am cam săturat de planşe şi aşteptăm de mult timp implementarea unor proiecte importante. Am transmis acest mesaj şi celor care lucrează la proiectul tehnic al Spitalului Regional al Moldovei. Au finanţare, au susţinerea Ministerului Sănătăţii, a autorităţilor locale. Trebuie doar să îşi facă treaba şi să respecte termenele asumate, pentru că aşteptările ieşenilor sunt foarte mari şi sunt justificate. În acelaşi timp, i-am asigurat pe toţi cei implicaţi în proiect de sprijinul necondiţionat al Instituţiei Prefectului. Aşa cum discutăm periodic despre stadiul documentaţiei pentru autostrăzi şi încercăm să găsim soluţii pentru orice problema, aşa îmi doresc să existe o comunicare şi în cazul Spitalului Regional”, a declarat prefectul Bogdan Petru Cojocaru.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a spus că noul spital reprezintă pentru Iaşi o urgenţă tot mai stringentă. „Vorbim despre acest proiect de peste 15 ani, timp în care actualele spitale ieşene au avut de tratat zeci de mii de bolnavi din toată zona Moldovei. Avem medici extraordinari dar trebuie să le oferim şi cele mai bune condiţii ca să poată reda sănătatea bolnavilor şi să salveze vieţi. Nu pot decât să mă bucur că putem trece, în sfârşit, la etapa de construire a SRU. Din punct de vedere al CJ Iaşi, vom acorda tot sprijinul necesar ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit şi să aibă la dispoziţie toată infrastructura necesară. Iaşiul este în prezent un centru regional de excelenţă medicală şi trebuie să aibă şi infrastructură medicală la standarde europene”, a declarat preşedintele CJ Iaşi.

Ucraina a stabilit restricții la exporturile de cereale spre România

Articolul precedentMircea Geoană avertizează: Următoarele săptămâni ale războiului vor fi decisive
Articolul următorȘeful ONU va vizita Republica Moldova. Antonio Guterres, întâlnire de gradul zero cu Maia Sandu