Antonio Gueterres
Antonio Gueterres. Sursa foto: Hotnews.ro

De 9 mai, Ziua Europei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge în Republica Moldova unde se va întâlni cu refugiații ucraineni, informează Digi24.

Acesta se va întâlni cu Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavriliță, după care se va deplasa, marți, la o tabără de refugiați ucraineni.

Moldova se află în cel mai periculos moment de la independența sa, fiind vizitată intens de oficiali internaționali de la debutul războiului ruso-ucrainean. Maia Sandu a precizat, în urmă cu ceva timp, că țara pe care o conduce a reușit să primească peste 450 de mii de refugiați.

Pe 9 mai, Occidentul așteaptă mesajul lui Putin, Rusia pregătindu-se să marcheze cu parade Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Guterres, avertizat de ruși în vizita sa la Kiev

La sfârșitul lunii aprilie, în timpul vizitei șefului ONU la Kiev, armata rusească a atacat capitala, iar una dintre rachete care au lovit Kievul a căzut foarte aproape de hotelul unde secretarul general al ONU era cazat.

De asemenea, Gutteres a fost și la Moscova, unde a iritat autoritățile ruse, criticându-le pentru atacurile asupra Ucrainei, o țară independentă și suverană. Din cauza războiului din Ucraina, multă lume se așteaptă ca de 9 mai, Putin să facă un anunț grav care ar produce probleme serioase pe plan internațional.

Totodată, Republica Moldova se teme că prorușii vor profita de această zi pentru a lansa provocări, mulți observatori precizând că Moldova se află într-o situație delicată.

Maia Sandu a anunțat că anul acesta se va anula parada de 9 mai, în contextul tensiunilor cu Rusia și a tentativelor de destabilizare a Transnistriei.

 „Vom marca pacea pe 9 mai, când îi comemorăm pe cei căzuți în al Doilea Război Mondial. Vom marca pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres. Pacea începe în familie și în comunitate. Putem să o păstrăm dacă nu cădem pradă dezbinării. Suntem diferiți, dar avem de trăit alături, de construit un viitor împreună, în țara noastră. În pace, Moldova are viitor”, a fost mesajul transmis de Maia Sandu înaintea zilei de 9 Mai.

Citește și articolul: Secretarul general al ONU a cerut oprirea focului în Ucraina

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii anunţă construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi
Articolul următorAlina Gorghiu vrea în fruntea PNL Argeș
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.