Antonio Gueterres
Antonio Gueterres. Sursa foto: Hotnews.ro
Advertisement

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, în prima sa vizită la Moscova după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, încetarea focului „în cel mai scurt timp”. ONU este dispusă să facă tot ceea ce este posibil pentru „a pune capăt războiului din Ucraina”, a transmis Antonio Guterres.

„Acest lucru ne interesează mult, să găsim mijloacele pentru a crea condiţiile pentru un dialog eficient, să creăm condiţiile pentru o încetare a focului în cel mai scurt timp cu putinţă”, a declarat Guterres în timpul discuţiilor cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Este posibil să existe „un dialog serios cu privire la modul de a acţiona cel mai bine pentru a reduce la maximum suferinţa oamenilor”, deşi situaţia din Ucraina este „complexă, cu interpretări diferite asupra a ceea ce se întâmplă”, a precizat secretarul general al ONU. Guterres se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, iar apoi va merge la Kiev. Decizia secretarul general al ONU de a se duce mai întâi în Rusia a fost criticată de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a declarat că nu vede „nicio dreptate şi nicio logică în această ordine” a deplasărilor.

„Suntem profund interesaţi în aceste momente să facem tot posibilul pentru a pune capăt războiului din Ucraina cât mai repede, şi să facem tot posibilul să reducem suferinţa oamenilor şi să reducem impactul asupra grupurilor vulnerabile din alte ţări ale lumii”, a insistat Guterres.

Antonio Guterres: ONU este „foarte angajată în privinţa multilateralismului”

Serghei Lavrov a dat asigurări că Moscova a răspuns rapid iniţiativei lui Guterres şi a fost de acord să discute o serie de teme importante, „inclusiv situaţia privind Ucraina, care este catalizatorul unor probleme multiple acumulate în ultimele decenii în regiunea euroatlantică”.

„Apreciem dorinţa dumneavoastră în aceste timpuri dificile de a studia în mod serios cum se poate aplica principiul multilateralismului, contestat făţiş în ultimii ani de Occident, care din nefericire a încercat să creeze şi să perpetueze lumea unipolară”, a subliniat Serghei Lavrov. „Adevărata multipolaritate trebuie să se bazeze pe statutele ONU care stabilesc principiile egalităţii suverane a statelor”., a spus Serghei Lavrov. Antonio Guterres a răspuns că ONU este „foarte angajată în privinţa multilateralismului”. Lavrov a amintit că secretarul general al Naţiunilor Unite se va întâlni şi cu Vladimir Putin, „ceea ce subliniază o dată în plus importanţa pe care o acordăm dialogului cu colegii noştri din ONU”.

Localnicii din județul Harghita reclamă prezența urșilor

Advertisement
Articolul precedentLocalnicii din județul Harghita reclamă prezența urșilor
Articolul următorAzomureș reia producția de îngrășăminte