foto cu caracter ilustrativ . sursă: pixabay

Românii sunt din ce în ce în ce mai preocupați de valoarea facturilor la energie, mai cu seamă în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, când prețurile la combustibil nu par deloc accesibil. În perioada comunistă, erau obișnuiți cu îndemnul lui Nicolae Ceaușescu, pentru a nu îngheța în case: „luați încă un pulover pe voi!”.

În prezent, guvernanții au schimbat puțin „vestimentația”, nu și îndemnul. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat de înțeles că putem trece cu bine de această iarnă, dacă ne îmbrăcăm în blugi(…).

„Eu în casă stau îmbrăcat în blugi, indiferent de anotimp” , s-a exprimat oficialul Guvernului Ciucă, într-o intervenție la Antena 3. Cu alte cuvinte, dacă nu ne permitem financiar să setăm o temperatură mai mare de 19C, în case, soluția e să ne îmbrăcăm în…(blugi).

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spunea nu demult, că „medicul i-a recomandat temperatura de 19C, chiar dacă în familie are și un bebeluș”. Să reamintim, Bucureștiul se confruntă cu probleme la rețeaua de termoficare, iar cei care locuiesc în Capitală știu foarte bine cum e să dârdâi în casă și în blugi, și cu un pulover în plus.

„Ceaușescu n-a murit”: Guvernanții au găsit soluția optimă pentru a nu îngheța în case: să ne îmbrăcăm în blugi

Dar, acesta nu este singurul „eveniment” al zilei. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că a aprobat ordonanța privind plafonarea prețurilor la lemnele de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguș, brichete din lemn și peleți, măsura vizând sprijinirea cetățenilor care folosesc această resursă pentru încălzire în sezonul de iarnă. Cu alte cuvinte, în loc să producem energie, suntem încurajați să folosim și ultimele resurse greu regenerabile.

Preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, respectiv la brichete, se stabileşte un preţ maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclus, şi la peleţi maxim 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclus”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna

Cui îi mai pasă de pădurile României și de minele de cărbuni?

Despre tăierile ilegale de păduri, zin.ro a mai relatat, însă, lucrurile nu s-au schimbat. Mai mult decât atât, „fenomenul” ar putea lua amploare, având în vedere că va crește cererea de lemn pentru foc. Uniunea Europeană(UE) a cerut statelor membre să ia măsuri ferme și să monitorizeze prin satelit cine sunt autorii celor care creează nu doar o pagubă materială, ci afectează aproape iremediabil. Mediul.
O pădure se regenerează în zeci de ani, dar Guvernul încă nu au planuri de plantare. Potrivit activiștilor de la Agent Green, la fiecare oră, în România sunt tăiate 6 hectare de pădure. Pentru încălzire, susține Ministerul Mediului, se arde aproape o treime din lemnul extras.

Prin urmare, se pune întrebarea de ce statul român nu face eforturi pentru a repune în funcțiune minele de cărbune, având în vedere că UE a acceptat deja acest lucru. Spre exemplu, în Valea Jiului, sunt patru mine din care se pot extrage aproximativ  1000 de tone de huilă zilnic, însă, în lipsa unor investiții din partea statului, acest lucru este imposibil, susțin autorizate din cadrul Complexului Energetic Hunedoara(CEH), pentru zin.ro.

Citește și:Mafia pădurilor. Cum se laudă statul cu prinderea unor hoți de „ talie mică”

Articolul precedentFost șef de birou în cadrul Brigăzii Rutiere București și un avocat, sub control judiciar într-un dosar de trafic de influență
Articolul următorNicolae Ciucă: ”România va beneficia de încă 31 de miliarde de euro pentru modernizarea țării”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”