Impozit global de minimum 15% pentru marile corporații

Acord istoric al G7, grupul care include SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia, Italia

Grupul G7, al celor mai puternice șapte țări din lume, a ajuns sâmbătă la un acord istoric, impozitatrea globală cu minimum 15%, a declarat ministrul britanic al Finanțelor, Rishi Sunak, citat de BBC.

„Vom asigura o coordonare adecvată între aplicarea noilor reguli fiscale internaționale și eliminarea tuturor impozitelor pe servicii digitale și a altor măsuri similare relevante pentru toate companiile”, au anunțat miniștrii de finanțe din G7, grup care include SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia, Italia.

Astfel, giganții din domeniul tehnologiei, precum Amazon și Google, ar putea fi printre companiile afectate de această măsură, care ar putea aduce miliarde de dolari în taxe către guverne, pentru a achita datoriile făcue în timpul crizei COVID.

Cum se poate pune în practică acest acord

În prezent, companiile pot înființa sucursale locale în țări în care impozitarea este relativ redusă și își declară veniturile acolo. În acest mod, ele își plătsc impozitele la rata locală, chiar dacă profiturile lor provin în principal din vânzările făcute în altă parte. Mai mult, acetst lucru este legal, fiind adeseori pus în practică.

Acordul își propune să împiedice acest lucru, în două moduri. În primul rând G7 va viza ca aceste companii  să plătească mai multe taxe în țările în care își vândă serviciile și produsele, mai degrabă decât oriunde își vor declara venituri. În al doilea rând , a fost propus un nivel minimum al acestui impozit, astfel încât companiile să nu pornească în cursa pentru căutarea țării cu cea mai mică rată.

De la G7 la G20

Acordul celor 7 va determina presiuni asupra altor țări să urmeze exemplul, inclusiv la o reuniune a G20, care va avea loc luna viitoare, la Veneția.

Paolo Gentiloni, comisarul UE pentru economie, a descris acordul de sâmbătă drept „un pas mare către un acord global fără precedent privind reforma fiscală”, mai mult, a promis că Uniunea Europeană „va contribui activ pentru realizarea acestui lucru”, la Veneția.

Ministrul irlandez de Finanțe, Paschal Donohoe, unde există cea mai mică rată de impozitare pe profit, de numai 12,5% a postat pe Twitter că este „în interesul tuturor să se realizeze un acord durabil, ambițios și echitabil cu privire la arhitectura fiscală internațională”.

Donohoe este de părere că orice acord va fi semnat, și pe viitor, ar trebui să „satisfacă nevoile țările mici și mari, dezvoltate sau în curs de dezvoltare”.

Europarlamentarul Negrescu, avertizare: „Furtul din bani europeni conduce la suspendarea fondurilor pentru România”

Articolul precedentLudovic Orban își face campanie „om cu om”
Articolul următorCriza gunoiului din Sectorul 1, „dezamorsată”