Foto: Facebook

După ce Planul Național de Redresare și Reziliență a fost făcut în sfârșit public și a fost prezentat oficial, în presă au apărut informații potrivit cărora printre proiecte a fost „strecurat” un parteneriat cu o firmă privată, cu dedicație, moment numai bun pentru opoziție.

Constant, PSD a solicitat transparență pe PNRR, iar acum, pe principiul „v-am spus noi”, documentul prin care România încearcă să convingă Uniunea Europeană să ne aloce bani este criticat și contestat, la subiect.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu atrăgea inițial atenția că „posibila includere netransparentă a unor firme și oameni de afaceri controversați în proiectele finanțate prin PNRR ridică suspiciuni privind modul în care a fost elaborat tot planul”, iar aseară a punctat că lucrurile pot duce inclusiv la acuzații penale.

Concret, Capitolul Energie din PNRR prevede două proiecte pilot – unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, care ar urma să fie derulate cu sprijinul companiei private GSP Power, condusă de afaceristul Gabriel Comănescu. Și, întrebat despre acest aspect, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a ridicat din umeri și a pasat responsabilitatea către ministerul condus de Virgil Popescu.

Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea.

Guvernanții au prezentat un plan pe care nu l-au citit. Am citit noi anexele și am descoperit adevărul. Planul pare să fie făcut cu contribuții de la anumiți privați mai degrabă în interesul lor, nu al României. De aceea au ascuns până în ultima clipă documentele.

Planul este plin de proiecte cu dedicație, milioane de euro pe consultanță și cursuri supra-evaluate pentru funcționari. Așa cum au făcut cu achizițiile din timpul pandemiei, la fel vor să facă și cu fondurile europene alocate românilor.

Îi atenționez încă o dată pe guvernanți că furtul din bani europeni conduce la suspendarea fondurilor pentru România. Acest lucru include și traficul de influență. Orice suspiciune va fi anchetată de parchetul european și conduce la blocarea PNRR. Urmează și alte detalii din #PlanulSărăcirii României.
PS: Postarea nu este un atac la respectivele companii dar susțin participarea mediului privat la PNRR într-un mod transparent
”, explică europarlamentarul pe Facebook.

Articolul precedentPonta îl ironizează pe fostul lider PSD: „Toată lumea bugetară a trăit din salariile mărite de Dragnea, care mai stă o perioadă la facultate”
Articolul următorAnca Dragu, despre viitorul președinte USR PLUS: „Trebuie să vedem nu omul, trebuie să vedem proiectul”