Roșiile românești din județul Olt, vândute de fermieri cu prețuri cuprinse între 12 și 14 lei kilogramul

Peste 500 de fermieri au început livrarea tomatelor spre pieţe.

Prețul unui kilogram de roșii românești la producătorii din județul Olt, înscriși înscrişi în programul „Tomata”, este cuprins între 12 – 14 lei. Peste 500 de fermieri din judeţul Olt au început recoltarea şi livrarea tomatelor spre pieţe. Numărul în creştere al producătorilor  a determinat şi scăderea preţului comparativ cu săptămânile precedente, a declarat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

„În urmă cu două săptămâni, la producător, preţul unui kilogram de tomate era de aproximativ 25 de lei la producător, iar acum este între 12 – 14 lei”, a spus Ion Păunel.

5.813 fermieri sunt înscrişi în programul „Tomata”

Evoluția preţului roșiilor poate fi explicată şi prin faptul că acum două săptămâni în judeţul Olt erau 100 de fermieri care recoltau tomate. La ora actuală, sunt peste 500 de producători din judeţ care recoltează tomatele,  a explicat directorul  Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.

„Pentru programul ‘Tomata’, echipele noastre au efectuat aproximativ 5.000 de vizite în teren pentru prima fişă şi peste 500 de vizite pentru fişa a două, ceea ce înseamnă că peste 500 de producători au început recoltarea tomatelor şi livrarea lor către pieţe”, a spus Gabriela Andronie. La nivelul judeţului Olt sunt 5.813 fermieri înscrişi în programul „Tomata” care vor primi ajutor de minimis. Echipele DAJ trebuie să efectueze câte două verificări în teren la fiecare producător, prima vizită fiind împreună cu reprezentaţi ai APIA pentru a verifica înfiinţarea culturii şi suprafaţa cultivată, iar a doua verificare are loc în perioada recoltării.

„Echipele DAJ Olt şi ale APIA au efectuat până în prezent prima vizită în teren la peste 5.000 dintre producătorii înscrişi în program şi vor încheia prima serie a verificărilor până pe data de 10 mai”, a precizat Gabriela Andronie.

În a doua parte a lunii mai va creşte mai mult numărul producătorilor de tomate care vor începe recoltarea, fiind vorba în special de acei fermieri care nu au folosit centrale termice pentru încălzirea solariilor pe timpul iernii.

Programul „Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.

Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I), 15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II).

Ilie Năstase, reacție dură privind conflictul din Ucraina: Nu este războiul meu, al României

Articolul precedentIlie Năstase, reacție dură privind conflictul din Ucraina: Nu este războiul meu, al României
Articolul următorDocumentele de stare civilă se vor putea primi online