Documentele de stare civilă se vor putea primi online

Documentele de stare civilă se vor putea primi inclusiv pe telefonul mobil.

Certificatele de naștere, căsătorie, deces, sau divorț, se vor putea obține online. Toate documentele vor exista online pe un server, putând fi accesate din orice județ. Direcția Generală de Evidența Persoanelor va începe de la 1 iunie, testarea sistemului digital, pentru obținerea documentelor de stare civilă. Potrivit declarației lui Cătălin Giulescu, directorul DEPABD, cetăţeanul va avea acces de la distanţă, după ce se va autentifica în sistemul informatic, și va avea acces pentru obţinerea acestor certificate de stare civilă.

Documentele de stare civilă se emit pe loc oriunde există o conexiune la internet

Toate documentele trebuie să fie certificate, respectiv să fie verificate copiile digitale cu cele de pe hârtie. La următoarea solicitare, documentele de stare civilă se emit pe loc oriunde există o conexiune la internet, iar românii le vor putea primi inclusiv pe telefonul mobil.

„În ultimii trei ani de zile am realizat digitizarea actelor din arhivă de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând cu din 1921. Suntem în proces de recepție. Până acum am recepţionat 40%, totalitatea lor 82 de milioane de acte de stare civilă.”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul DEPABD.

Sistemul va putea fi accesat de autorităţile care acum le cer românilor certificate de naştere, de căsătorie, divorţ sau deces , astfel încât ei nu vor mai face multe drumuri. De exemplu, pentru schimbarea buletinului va fi nevoie doar de actul casei. Problema este că în cel puţin 15 comune din ţară nu există nici acum conexiune la internet. Legea privitoare la digitalizarea actelor de stare civilă a intrat în vigoare. Ea mai prevede că persoanele condamnate penal sau cu interdicție de călătorie, nu mai pot să își schimbe numele. De asemenea, românii nu vor mai putea să le pună copiilor la botez mai mult de 3 prenume, deoarece viitoarele documente de identitate au un număr limitat de caractere.

https://zin.ro/05/05/2022/administratie/ilie-nastase-reactie-dura-privind-conflictul-din-ucraina-nu-este-razboiu

Articolul precedentRoșiile românești din județul Olt, vândute de fermieri cu prețuri cuprinse între 12 și 14 lei kilogramul
Articolul următorȘoferii STB protestează, acuzând concedierea a 222 angajați