Sursa foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după vizita în tabăra refugiaților din vama Siret, că toți cei care au fugit din calea gloanțelor și au ajuns în România au fost bine primiți, afirmând că războiul a provocat o „catastrofă umanitară.”

De asemenea, șeful statului a menționat cât de importantă a fost intervenția autorităților, „care într-un timp record au organizat taberele și fluxurile din vămi.” Iohannis nu a uitat nici de românii care au venit din toată țara pentru a le oferi refugiaților ucraineni sprijinul necesar.

”Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român dar noi suntem hotărâţi să facem faţă situaţiei”, a spus Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

„Această catastrofă se va extinde”

Totodată, Iohannis e de părere că războiul nu se va termina curând, iar numărul refugiaților va crește de la o zi la alta, motiv pentru care, la Suceava se va înființa un hub, ce va colecta ajutoare din toată Europa.

„Atât cât va fi nevoie, atât vom face pentru a ameliora din suferinţa refugiaţilor şi a celor care rămân în Ucraina, în situaţii complicate”, a mai spus președintele.

De asemenea, Iohannis a reamintit faptul că autoritățile române nu pot interveni în Ucraina, precizând că statul român ajută oamenii care intră pe teritoriul țării noastre.

  „Administrativ, noi nu putem să intervenim în Ucraina, noi preluăm oamenii care vin la noi şi ne ocupăm de ei, dar să ştiţi că există comunicare şi au fost situaţii în care, dacă au fost persoane care au avut nevoie de o intervenţie urgentă, au fost ajutate să treacă mai repede”, a mai spus preşedintele.

Reamintim că duminică, 6 martie, Iohannis va merge la baza militară NATO de la Kogălniceanu, unde vor ajunge alți soldați, pe lângă militarii care sunt deja în România.

„Noi ne pregătim ca să ne apărăm, nu intenţionăm să trecem în altă parte”, a conchis președintele României.

Iohannis: „Poporul ucrainean a devenit simbolul luptei pentru libertate”

Articolul precedentRefugiaţii ucraineni din Cluj, şocaţi de preţurile la alimente. “Cum rezistaţi? Cum pot trăi oamenii aici?”
Articolul următorZelenski: „Nu mai avem frontieră cu Polonia”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.