Klaus Iohannis (captură video)

Președintele României Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT pe tema conflictului din Ucraina, că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2% la 2,5%  și realizarea independenței energetice a României prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

Șeful statului a mai precizat că pentru ca aceste obiective să devină realitate e nevoie de planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.

Totodată, Iohannis a adăugat că nu „putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență.”

„Deplângem pierderile de vieţi omeneşti cauzate de un conflict militar fără sens”

De asemenea, șeful statului a declarat că indiferent de deznodământul acţiunii militare, există deja un învingător.

„Poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenţei împotriva unui invadator. Eroismul şi curajul ucrainenilor inspiră şi obligă. Agresiunea rusă a generat o reacţie de unitate şi solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea şi capacitatea membrilor NATO de a reacţiona împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global”, a spus Iohannis.

Totodată, președintele României a precizat că Uniunea Europeană a demonstrat că este o „mare familie”, iar împreună putem trece peste „cele mai întunecate momente.” Mai mult, acesta a mai punctat faptul că țara noastră a fost implicată substanțial în deciziile care s-au luat la nivel aliat pentru a oferi tot sprijinul de care are nevoie Ucraina.

„Le mulţumesc tuturor românilor care sprijină eforturile consistente ale autorităţilor centrale şi locale pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor intraţi pe teritoriul României”, a mai spus Iohannis.

În ședința CSAT de astăzi, s-a decis consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare a Flancului Estic prin dislocarea de forțe aliate și constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

De asemenea, țara noastră va susține pe diverse dimensiuni Moldova, în contextul general produs de conflictul ruso-ucrainean. Mai exact, pe teritoriul țării noastre va fi înființat un centru care să permită colectarea și transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina şi către ucraineni. Totodată, se vor intensifica măsurile pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului și se va gestiona afluxul masiv de oameni care intră în România.

Zeci de civili au murit la Harkov. Președintele Ucrainei: “Este o crimă de război”

Articolul precedentDouă discursuri, două reacții diferite: Zelensky vs. Lavrov
Articolul următorVirgil Popescu, în negocieri cu Azerbaidjan pentru colaborări concrete în domeniul energiei
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.