Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Președintele Ucrainei a descris bombardamentul de la Harkov, care a ucis zeci de civili, drept o crimă de război.

Nouă persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise luni, după ce presupuse bombe cu dispersie rusești au vizat clădiri rezidențiale din cel de-al doilea oraș al Ucrainei, transmite BBC.

Cu scurt timp înainte de bombardamentele din centrul Harkivului, Volodymyr Zelensky a precizat că mai mulţi martori oculari au descris acţiunea ca fiind una deliberată.

Forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului cu artileria cu reacție”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Volodymyr Zelensky spune despre atac că este o crimă de război care distruge, în mod deliberat, oraşul şi vieţile oamenilor

A fost, în mod clar, o crimă de război. Oraș pașnic. Zone rezidențiale pașnice. Fără facilități militare. Zeci de înregistrări ale martorilor oculari demonstrează că nu a fost o singură salvă falsă, ci distrugerea deliberată a oamenilor. Rușii știau unde trag”, a adăugat Volodymyr Zelensky.

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a deschis o anchetă cu privire la invazia Rusiei, după ce a declarat că există „indicii rezonabile” pentru a crede că în Ucraina au fost comise crime de război sau crime împotriva umanității, arată G4 Media.

Rusia foloseşte bombe cu vid. Sunt tipuri de arme care dezintegrează corpurile umane

Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat, luni, Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid (termobarice), potrivit Reuters.

Au folosit bomba cu vid astăzi. Distrugerile pe care Rusia încearcă să le facă Ucrainei sunt imense”, a explicat Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite.

Conform specialiştilor, o bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la o temperatură ridicată.

Astfel, se produce o undă de explozie de o durată semnificativ mai lungă și mai puternică decât cea a unui exploziv convențional.

În plus, este capabilă să dezintegreze corpurile umane. Aceste tipuri de arme nu folosesc muniție convențională.

Articolul precedentNegocierile dintre Rusia și Ucraina continuă. Când are loc a doua rundă de discuții
Articolul următorDouă discursuri, două reacții diferite: Zelensky vs. Lavrov
Jurnalist full-time / Pesimist part-time