Sursă foto: Adevărul
Sursă foto: Adevărul

Schimbările climatice influențează fauna din Marea Neagră, iar apele mării sunt din ce în ce mai calde.

Acest fenomen va duce la apariţia unor specii noi. Conform cercetătorilor, în urma încălzirii globale, multe specii de pești vor migra din Mediterană, inclusiv dorada.

În același timp, în marea noastră pot apărea și meduze otrăvitoare, obișnuite pe litoralul grecesc.

Temperatura apei a crescut cu aproape trei grade față de media ultimilor 60 de ani

În urma măsurătorilor efectuate în cursul zilei de marţi, 4 ianuarie, pe litoral s-au înregistrat 12 grade Celsius.

De asemenea, apa mării a avut în medie 7,4 grade, cu cel puțin 9 grade mai mult ca acum 10 ani.

Cercetătorii Institutului “Grigore Antipa” din Constanța monitorizează, încă din 1950, temperatura apei mării. Aceştia au realizat că, aproape 70 de ani mai târziu, în 2020, Marea Neagră s-a încălzit cu aproape trei grade, arată Ştirile Pro TV.

Acest fenomen va duce la apariţia unor specii originare din Marea Mediterană. Aceste vietăţi vor ajunge în apele Mării Negre în timpul procesului de reproducere.

Conform biologilor marini, vom avea posibilitatea ca, în următoarea perioadă, să asistăm la apariția de specii noi. Este vorba despre specii de pești care deja au fost semnalate în anii trecuți.

Dorada, de exemplu, este o specie care se poate aclimatiza. La fel ar putea și bibanul de mare și alte specii din Mediterană, nu neapărat și specii comerciale”, a declarat Florin Timofte, biolog marin.

Meduzele otrăvitoare, prezente în apele Mării Negre

“Pelagia noctiluca” este o meduză cu o culoare purpuriu strălucitoare, deși aspectul ei cromatic poate varia între roz, maro și galben, mai arată sursa citată. Înțepătura, netratată, poate provoca, uneori, dureri și disconfort de durată.

Aceste meduze apar deseori pe plajele din Grecia, iar turiștii sunt avertizați să nu le atingă.

E o specie foarte mică de meduză care este un pic veninoasă și care trebuie foarte bine urmărită pentru că ea se dezvoltă foarte bine în sezonul turistic. Înţepătura produce urticarie la nivelul pielii”, a mai explicat biologul marin.

Articolul precedentCFR, licitație pentru modernizarea a două loturi din calea ferată Cluj – Oradea
Articolul următorCîțu face un compromis în privința certificatului verde
Jurnalist full-time / Pesimist part-time