Președintele PNL, Florin Cîțu, va propune la viitoarea ședință a coaliției de guvernare ca proiectul de lege pentru certificatul Covid, în varianta sa, depus în 2021, să fie adoptat de majoritatea PNL – PSD – UDMR, au declarat surse liberale pentru G4Media.

În forma inițială a proiectului de lege de introducere a certificatului verde (vaccinare, test negativ, trecere prin boală) erau vizate cadrele medicale, didactice, precum și personalul ISU și cel al Inspectoratului Aviației al MAI, acesta fiind amendat de către USR, care a dorit implementarea măsurilor pentru toată lumea, inclusiv pentru cei din mediul privat.

Astfel, potrivit surselor liberale, certificatul nu va viza însă salariații din mediul privat, dar va fi necesar în continuare pentru a intra în alte unități decât magazinele esențiale, așa cum se întâmplă și acum.

De altfel, liderul social democraților, Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la Antena 3, că nu crede că acest document, care certifică vaccinarea, trecerea prin boală sau testul negativ Covid, este singurul instrument pentru oprirea pandemiei. Subliniind, de asemenea, că PSD nu își să pună presiune pe români în privința vaccinării, mai mult, că nu este adeptul vaccinării obligatorii.

„Toate minciunile pe care au ecaladat anumite partide mai mici s-au dovedit că nu au niciun fundament. Eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Am trăit în comunism și am o reticență să mai fiu obligat de către cineva”, a spus Ciolacu, răspunzându-i în același timp liberalului Marilen Gabriel Pirtea, care susține că „ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facțiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activităților profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprimă tot mai nuanțat, aproape de limita renunțării la ideea de Certificat StopCovid”.  Totodată, Ciolacu afirmă că până să intre la guvernare, după doi ani de zile, „românii nu mai aveau nicio încredere în sistemul de sănătate, după o guvernare de dreapta”, iar schimbările în privința încrederii trebuie să se vadă printr-o abordare cât mai bună a problemelor momentului.

De asemenea, Ciolacu mai spune că legea care este Parlament, propusă de PNL, prevedea un singur articol, „obligativitatea vaccinării medicilor ceea ce noi nu am fost de acord. Sunt multe alte măsuri pe care le putem lua şi preveni de a nu ajunge din nou în situaţia din valul 4”, a mai explicat liderul social democrat, dar fără să precizeze, concret, care sunt aceste măsuri.

Ciolacu nu vrea să pună presiune pe români să se vaccineze

Articolul precedentApa Mării Negre este din ce în ce mai caldă. Specii periculoase de vietăţi marine migrează din Mediterană
Articolul următorAditivul alimentar E171, interzis în UE