Foto: gastropedia.ro
Foto: gastropedia.ro

Folosirea aditivului alimentar E171 devine complet interzisă în Uniunea Europeană.

Acest aditiv este folosit în paste de dinți, dar și produse de patiserie.

Aditivul alimentar E171 – dioxid de titan – va fi eliminat treptat în Uniunea Europeană, în primele şase luni ale anului, se menţionează într-un comunicat remis de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, citat de Ştirile Pro TV.

Astfel, după primele şase luni, folosirea acestui aditiv alimentar în produsele alimentare va fi complet interzisă.

Statele membre ale UE au aprobat, pe 8 octombrie, propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării, începând din 2022, a aditivului alimentar E171

Sorin Mierlea, președinte InfoCons a declarat că fiecare produs conține o anumită cantitate de astfel de ingrediente, însă cantitățile mult prea mari de E171 pot deveni otravă.

El i-a sfătuit pe oameni să citească etichetele produselor înainte să le cumpere.

Să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm. Să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri”, a precizat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

Conform Comisiei Europene, acest aditiv poate fi găsit în guma de mestecat, cozonac sau alte produse de patiserie, supe, paste tomate tip bulion şi în suplimente alimentare

Potrivit sursei, propunerea Comisiei Europene de interzicere a dioxidului de titan se bazează pe avizul ştiinţific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Prin acest aviz, se aduce la cunoştinţa consumatorilor faptul că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate.

Articolul precedentCîțu face un compromis în privința certificatului verde
Articolul următorSebastian Cernic (USR): „Cer președinților celor două camere să lase cafelele și să pună Parlamentul la treabă”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time