Pe ordinea de zi a Senatului se află astăzi propunerea legislativă de modificare a Codului de procedură penală, după decizia Curții Constituționale a României din 7 aprilie, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Aceasta înseamnă că inițiativa legislativă asumată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL) ar putea intra în dezbatere şi chiar la vot. Senatul este prima cameră sesizată, iar termenul de adoptare tacită este 11 iunie, adică 45 de zile, calculat de la data de 28 aprilie.

Propunerea legislativă are în spate un raport de admitere din partea Comisiei juridice, fiind însă făcute amendamente: de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii, în cazuri excepţionale, maxim 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor sau 30 de zile – forma în vigoare).

Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, se arată în amendament.

În urmă cu o lună, Curtea Constituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept la data pronunțării acesteia, argumentul admiterii cu majoritate de voturi a excepţiei de neconstituţionalitate fiind acela că redactarea motivării ulterior deciziei de condamnare lipseşte persoana respectivă de „garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil”.

Articolul precedentMarius Dunca cere redeschiderea restaurantelor la interior în Brașov
Articolul următorBecali, pieton. Polițiștii din Argeș l-au amendat și i-au suspendat dreptul de a conduce