Roșiile autohtone vor deveni un lux pentru mulți români!

Legumicultorii sunt nemulțumiți că roşiile pe care le produc nu sunt acceptate de majoritatea lanţurilor de hipermarketuri.

Preţul roșiilor la tarabe va exploda din cauza comercianţilor, atrag atenţia producătorii. Fermierii spun că totul s-a scumpit, de la turbă şi seminţe până la îngrăşăminte, tratamente şi combustibili. Legumicultorii speră să-şi poată vinde producţia de roşii, cel puţin în primele 7-10 zile, la un preţ bun.

Primele roşii obţinute în solariile oltenilor se vor afla, în câteva zile, pe tarabe. Fermierii spun că anul acesta costul de producţie a crescut cu peste 50% faţă de anul anterior. Gheorghe Domnicu, un tânăr fermier din comuna Scărişoara, judeţul Olt, spune că primele livrări de tomate le va face spre sfârşitul acestei săptămâni.

„Sub 15 lei nu facem nimic, nu acoperim ce am băgat. Sperăm să vindem măcar cu preţul de anul trecut, dar depinde şi de cumpărător, pentru că aşa cum s-au scumpit toate, nu ştiu dacă poate să mai dea acel preţ. Anul trecut am vândut foarte puţin cu 22 şi 23 lei/kg, apoi 18-20 lei s-a vândut pentru vreo două săptămâni, după care preţul a scăzut“, a declarat Gheorghe Domnicu.

Legumicultor: Intermediarii câştigă mai mult decât noi

Cei care vor dori să cumpere roşii de la ţărani vor trebui să plătească în jur de 25 lei/kg. Producătorii se tem că intermediarii ar putea să le vândă pe piaţă la preţuri astronomice.

„Săptămâna trecută am fost la nişte colegi, la Matca, şi castraveţii se vindeau cu 10-11 lei de acolo, dar am auzit că preţul final la cumpărători ajunge la 25 lei. Intermediarii câştigă mai mult decât noi, mult mai mult. Pune şi tu adaos 20-30%, dar nu… Decât să vândă un kilogram, mai bine vinde două-trei, dar să vândă, să nu ne blocăm şi noi“, spune producătorul.

Legumicultorii sunt nemulțumiți că roşiile pe care le produc nu sunt acceptate de majoritatea lanţurilor de hipermarketuri deoarece sunt perisabile. Dacă în supermarket, un client cumpără o caserolă cu roşii cherry de 250 grame cu peste 10 lei, ceea ce înseamnă peste 40 lei/kg, la piaţă un preţ de 25 lei/kg este considerat unul foarte mare.

„Tot aud că se dublează preţurile, că se triplează la producător. Nici nu se dublează, nici nu se triplează. 25-30% e minim obligatoriu de adăugat, pentru că motorina s-a dublat, ţeava s-a dublat, îngrăşămintele s-au triplat, s-au cvadruplat, iar ca să scoţi minimum de profit trebuie să adaugi un 25-30%. Dar asta nu înseamă că supermarketul are dreptul să-ţi vândă de la 1,4 lei laptele, cât e la producător, cu 7 lei. Şi tot spaţiul public e plin de invective la adresa producătorilor. Că sunt beneficiari de subvenţii şi sunt nesimţiţi, că dublează preţurile.

Vă sugerez să veniţi să vedeţi dacă aţi cumpărat voi vreodată roşii cu 30 de lei de la producător, direct. Ei tot insistă că sunt 30—35 lei/kg. Măi, omule, tu nu înţelegi că pleacă cu 15-16 -17 lei/kg, şi asta pentru o săptămână, nu mai mult?!“, a spus fermierul Ionuţ Victor Radu, din Obârşia, Olt.

Plajele sălbatice din România, amenințate de spectrul comerțului!

Articolul precedentEmilia Șercan: ”Am decis să vorbesc public despre operațiunea de intimidare a cărei țintă sunt”
Articolul următorPolițiștii au oprit un transport de 23 de tone de deșeuri venite din Italia