Patru cereri au fost depuse la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale în zonele din vecinătatea plajelor naturale neamenajate din Sulina, Sfântu Gheorghe, Portiţa, Vadu şi Corbu. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.
În zona Sulina, activităţile turistice se vor putea face pe o suprafaţă de 5,2 hectare, în zona plajei din Sfântu Gheorghe, pe o suprafaţă de două hectare. La Portiţa, suprafaţa de plajă neamenajată propusă pentru activităţi turistice va fi de 11,87 hectare, la Vadu, de 4,4 hectare, iar la Corbu, de 16,9 hectare.
Zonele de plajă vor fi strict delimitate
Sulina, Sfântu Gheorghe şi Gura Portiţei, din judeţul Tulcea, plajele Vadu şi Corbu, din judeţul Constanţa, sunt locurile unde România are încă plaje sălbatice, ele fiind pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Activităţile permise în aceste zone sunt plimbările şi curele helio-marine. Activităţile interzise pe plajele neamenajate din rezervaţie sunt accesul mijloacelor auto, al ski-jet-urilor şi al altor tipuri de motovehicule nautice, camparea, acostarea navelor, recoltarea sau incendierea vegetaţiei ierboase, abandonarea animalelor domestice, a deşeurilor, instalarea de beachbaruri, şezlonguri, umbrele, măsuţe permanente, staţionarea pe timpul nopţii şi aprinderea focului.
„Zonele de plajă vor fi strict delimitate, conform unui studiu întocmit de Institutul Naţional Delta Dunării. Acest studiu se desfăşoară în paralel cu cartarea zonelor costiere realizată în cadrul proiectului de revizuire a Planului de management al Rezervaţiei. Sunt deja delimitări pe teren şi ele vor fi făcute publice”, a declarat guvernatorul Marinov.
Solicitările au fost depuse conform noilor reguli privind accesul şi desfăşurarea de activităţi în zonele costiere de interes turistic din perimetrul Rezervaţiei. Ele se pot depune până pe data de 20 aprilie, suprafaţa maximă care poate fi ocupată de un beneficiar fiind de 250 de metri pătraţi.
Specialiştii Institutului Naţional Delta Dunării au avertizat în ultimii ani că plajele sălbatice de pe malul Mării Negre sunt zone importante deoarece aici se dezvoltă primele forme de viaţă. Specialiștii au subliniat faptul că vor să colaboreze cu autorităţile locale pentru organizarea evenimentelor privind promovarea speciilor deosebite din aceste zone.
Față de plajele sălbatice de la Marea Neagră, pădurea Letea, o altă zonă strict protejată din perimetrul rezervaţiei, a fost deschisă de mai mulţi ani turiştilor. Autorităţile au amenajat trasee speciale pentru turiști.
Germania nu va opri imediat importurile de energie din Federația Rusă