Sursa foto: fanatik.ro
Sursa foto: fanatik.ro

Azi e Paștele catolic.

În Vinerea Mare, Papa a ținut, pentru al doilea an consecutiv, slujba în Piața Sfântul Petru, goală. Al doilea an în care Papa a înțeles să-i facă și pe alții să-nțeleagă că nu contează locul în care te rogi. Credința se poartă în inimă, nu se crestează pe piept, în public.

Mesajul Papei de Paște a fost unul simplu, care a îndemnat la speranță și răbdare.

Între timp, de Paștele catolic, în lume

Alte proteste, alte îndemnuri la răscoală împotriva restricțiilor, alte răcnete de independență ale dacilor liberi, și nu numai.

În Spania s-a ieșit, organizat și  îmbulzit, pe plaje. În Budapesta, o statuie dedicată mișcării Black Lives Matter a fost distrusă, la doar o zi după inaugurare. Germania a protestat anti-mască, în condițiile în care numărul de cazuri a crescut atât de mult, încât se ia în calcul un lockdown.

În primul week-end cu restricții prelungite, lumea s-a îmbulzit la cozi la ”alimentara” și, pentru că ”s-au terminat” magazinele, au ocupat și benzinăriile.

Pentru că, logic vorbind, nici unul dintre cei aflați la coadă nu s-a gândit că ar putea să-și facă cumpărăturile joi (când nu era program scurt) sau să aștepte până sâmbătă dimineața. În nici un caz! Era musai să cumpere orice, vineri după-amiază. Și să se plângă de cozi și de lipsă de logică a autorităților, dup-aia.

Or fi dat, și autoritățile, dovadă de lipsă de logică și organizare, dar nici cu restul populației nu mi-e rușine.

În timp ce unii intrau în panică pentru că n-au ce mânca vineri seara, alții protestau anti-mască, anti-restricții. Pentru că da, nu le convine că trebuie să respecte niște reguli, impuse pentru că a crescut rata de infectare deci, în mod logic, singurul lucru la care s-au gândit a fost să se îmbulzească unii în alții, pentru a mai crește puțin numărul de îmbolnăviri.

Dezinformarea, literă de lege

Și de ce n-ar crede că asta e soluția, când Șoșoacă le spune că ” În Israel s-au vaccinat cu arma la tâmplă!” și că ar trebui să luăm exemplul Indiei?

Pentru cei care nu iau de bun absolut tot ce afirmă Șoșoacă și aleg să se și informeze, în Israel s-a vaccinat mai mult de jumătate din populație, numărul de infectări a scăzut considerabil și, în curând, vor reveni la ritmul normal de viață, de dinainte de pandemie. Bineînțeles, fără nicio armă la tâmplă, dar nu știm sigur ce filme a văzut Șoșoacă.

Cât despre India, al cărei exemplu ar trebui să-l luăm, India e pe locul 3 în lume la numărul de infectări și se moare pe capete. Numai în ultimele 24 de ore s-au raportat 89.129 de cazuri și 714 decese. Deci da, e un exemplu genial de urmat!

Azi e Paștele catolic. Papa a îndemnat la răbdare și speranță. Indiferent de confesiune, mi se pare un mesaj de bun-simț. Doar că, pentru a-l înțelege și respecta, e nevoie de acel minimum de bun-simț și de logică. Care, unora, le lipsește cu desăvârșire.

Articolul precedentDatele a 533 de milioane de utilizatori Facebook, publicate online
Articolul următorPrefectul Capitalei: „Am avut anumite semnale că în unele locuri s-au produs aglomerări”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.