Sursa foto: Gândul.ro
Sursa foto: Gândul.ro

Un incendiu s-a produs în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, după ce armata rusă a bombardat uzina. Anunțul a fost făcut de către primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a raportat că incendiul la centrala nucleară Zaporijie a fost stins.

„La ora 06:20, incendiul din clădirea de antrenament a NPP Zaporijie din Enerhodar a fost stins”, se arată în comunicat.

În urma incendiului nu sunt victime.

Luptele au încetat în apropierea centralei nucleare din Zaporijjia. Nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat vineri un purtător de cuvânt al centralei, Andrii Tuz.

Andrii Tuz a declarat că centrala nu a suferit daune critice, însă doar o singură unitate de generare a energiei din șase este operațională.

„O mulțime de echipamente tehnice au fost lovite” în atac, a declarat el.

Pompierii au reușit să aibă acces la locul unde s-a produs incendiul, au declarat echipele de intervenție. Acestea anunțaseră inițial că trupele ruse le împiedică să stingă incendiu declanşat și că trag în pompieri.

Nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijjia nu s-a modificat

Centrala nucleară din Zaporijjia este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susține o cincime din totalul energiei electrice generate în Ucraina.

Centrala nucleară are în total șase unități. Prima a fost conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.

Zaporijjia este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de orașul Donețk.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu există „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijjia”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

Cea mai mare îngrijorare este că incendiul ar putea perturba răcirea reactorului de la centrală, a declarat un expert în arme nucleare.

„Reactoarele sunt structuri mari, sigilate și din beton. Ele nu ar trebui să ia foc. Nu știm ce a provocat incendiul. Cea mai mare îngrijorare ar fi dacă un potențial incendiu ar sparge structura de izolare a reactorului, atunci ar putea deveni periculos”, a explicat Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare pentru Asia de Est la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare.

Moscova recurge la „teroarea nucleară” şi doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, a acuzat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Putin este de neclintit. Mesajul pe care l-a transmis lui Macron

Articolul precedentFranța renunță la masca de protecție și pașaportul de vaccinare
Articolul următorVolodimir Zelenski, acuzații la adresa Rusiei: Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară