Volodimir Zelenski, acuzații la adresa Rusiei: Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară

Un incendiu s-a produs vineri dimineață la centrala nucleară de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la „teroarea nucleară”. Moscova doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Declarațiile liderului de la Kiev vin după ce un incendiu a izbucnit în această dimineață la centrala nucleară de la Zaporojie.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a transmis Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

„Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a mai declarat Zelenski.

Volodimir Zelenski a mai declarat că numai o acţiune europeană rapidă poate opri trupele ruse. „Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Joe Biden şi Boris Johnson au reacţionat

„Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, a mai declarat afirmat Zelenski.

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie. Preşedintele american a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie, se arată într-un comunicat de presă remis de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev.

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat, de asemenea, vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe”, după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina.

Un bombardament al armatei ruse a lovit la primele ore ale zilei de vineri centrală nucleară de la Zaporijie. Centrala are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa.

Atacul a provocat un incendiu care a afectat o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator. Siguranţa nucleară este deocamdată asigurată, au spus autorităţile ucrainene.

Nivelurile de radioactivitate rămân nemodificate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând autoritatea de reglementare nucleară ucraineană.

Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, după un bombardament al armatei ruse

Articolul precedentIncendiu la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, după un bombardament al armatei ruse
Articolul următorCompania Lukoil solicită încetarea rapidă a conflictului din Ucraina