Marea Britanie: cât timp vom mai putea călători în Regat doar cu buletinul?

30 septembrie 2021, data limită a liberei circulații. Cu toate acestea, există și câteva excepții de la regulă

Foto: preluare The Guardian

Cât timp va mai fi posibil să intrăm pe teritoriul din Marea Britanie doar cu buletinul? Ambasada României a anunțat deja o dată limită până la care acest lucru va mai fi posibil, în contextul Brexit. Există, însă și excepții de la regulă, după cum urmează să aflăm.

Marea Britanie nu va mai fi atât de „accesibilă”, în curând

Așadar, cetățenii europeni nerezidenți în Marea Britanie până la 30 iunie 2021, mai pot călători în baza cărții de identitate, adică fără pașaport, până la data de 30 septembrie 2021. Pe de altă parte, cetățenii europeni care au sosit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 și au obținut până la 30 iunie 2021 noul statut de rezident settled sau pre-settled, mai pot călători în Regat, în baza cărții de identitate naționale valabile, până la 31 decembrie 2025.

De reținut că cetăţenii români au drept de şedere pentru o perioadă de până la trei luni pe teritoriul Marii Britanii, fără nicio condiţie sau formalitate, cu excepţia cerinţei de a poseda o carte de identitate valabilă sau a unui paşaport valabil, informează Ambasada.

În plus, dreptul de şedere poate fi prelungit pentru perioade mai mari de trei luni, însă doar dacă cetăţenii Uniuni Europene se află într-una din situaţiile prevăzute, după cum urmează:

  • sunt angajaţi sau exercită o activitate independentă;
  • sunt în căutarea unui loc de muncă;
  • dețin resurse suficiente pentru ei şi pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere şi posedă o asigurare medicală cuprinzătoare;
  • sunt înscrişi la o instituţie privată sau publică, acreditată sau finanţată de către autorităţile statului gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională, şi asigură autorităţile competente, printr-o declaraţie sau altă procedură echivalentă, că posedă suficiente resurse pentru ei înşişi şi pentru membrii lor de familie, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere;
  • sunt membri de familie care însoţesc sau se alătură unui cetăţean al Uniunii care îndeplineşte condiţiile menţionate anterior.

Citește și: Marea Britanie și SUA, alături de Israel acuză Iranul de atacul din Golful Oman

Articolul precedentMinistrul Economiei „scapă” de administratorii speciali numiți la trei companii de stat
Articolul următorCe spune Marcel Ciolacu despre referendumul pentru demiterea lui Clotilde Armand
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.