Marea Britanie și SUA, alături de Israel acuză Iranul de atacul din Golful Oman

În atacul din noaptea de joi spre vineri (29 spre 30 iulie) au murit doi marinari, un român și un britanic

Marea Britanie și SUA se alătură Israelului și acuză Iranul că a comis atacul asupra petrolierului din Golful Oman, soldat cu moartea a doi marinari, un român și un britanic. Mai mult, autoritățile americane au anunțat că pregătesc un răspuns „coordonat”, relatează AP.

„După ce am trecut în revistă informaţiile pe care le avem, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibil, o armă criminală din ce în ce mai folosită în regiune”, a declarat secretarul american de stat, Anthony Blinken, într-un comunicat, citat de Digi 24.

„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de alte atacuri și comportamente agresive. Aceste acțiuni amenință libertatea de navigație pe această cale maritimă crucială, amenință transportul maritim și comerțul internațional, precum și viețile celor de pe navele implicate”, a subliniat Departamentul de Stat, care transmite condoleanțe familiilor victimelor.

Atac deliberat, cu una sau mai multe drone

În declarația sa, ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab a spus că este „foarte probabil” că Iranul să fi atacat petrolierul cu una sau mai multe drone.

„Credem că acest atac a fost deliberat, vizat și a constituit o încălcare clară a dreptului internațional de către Iran”, a spus Raab, adăugând că Iranul „trebuie să pună capăt acestor atacuri, iar navelor trebuie să li se permită să navigheze liber în conformitate cu dreptul internațional”.

La rândul său, premierul israelian, Naftali Bennett, a afirmat că are dovezi certe că iranienii au fost în spatele agresiunii. „Spun fără echivoc: Iranul a comis acest atac asupra navei. Informațiile care confirmă asta există și ne așteptăm de la comunitatea internațională să spună regimului iranian că a făcut o mare greșeală. Noi, în orice caz, avem propriul mod prin care vom transmite acest mesaj Iranului”, a avertizat premierul Naftali Bennett, potrivit Digi 24.

Iranul se apără și spune că alții sunt adevărații vinovați

De partea cealată, Iranul neagă orice acuzație îi este adusă în acest caz, mai mult, dă vina pe „aliații Israelului”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă săptămânală, că „regimul sionist (Israel) a creat nesiguranţă, teroare şi violenţă … Aceste acuzaţii cu privire la implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran. Astfel de acuzaţii sunt menite de Israel să abată atenţia de la fapte şi sunt nefondate”, a spus Khatibzadeh, potrivit sursei sus-menționate.

MAE a confirmat decesul marinarului român de pe petrolierul atacat în largul Omanului

Articolul precedentIncendiu la o fabrică de polistiren din Dâmboviţa. A fost emis mesaj Ro-Alert
Articolul următorCîțu asigură că resursele alocate în buget sunt suficiente, însă admite că vor fi modificări la unele ministere