Așa arată micul dejun la Spitalul Marius Nasta-foto Facebook

România rămâne țara extremelor: Guvernul României nu s-a îndurat să scoată din „visterie” mai mult decât trei lei pentru masa unui pacient internat în spital. În total, pentru cele trei mese pe zi, managerii spitalelor au la dispoziție „fabuloasa” sumă de 11 lei/bolnav.

La acest moment, prețul alimentelor de bază a crescut simțitor: pâinea, uleiul, legumele, fructele, lactatele, toate au înregistrat majorări ale prețurilor, iar managerii spitalelor din țară sunt îngrijorați că nu vor mai putea asigura hrana pacienților în mod corespunzător.

Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.

Managerul Spitalului Marius Nasta: „Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul!”

Așa arată prânzul la Spitalul Marius Nasta-sursă foto-Facebook

Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne. Cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor”, s-a exprimat medicul Beatrice Mahler, managerul Spitalului „Marius Nasta” din București, prin intermediul Facebook.

Trei mese pe zi chiar și cu 10 lei pentru un pacient de la hemodializă

Cina de la Spitalul Marius Nasta-sursă foto Facebook

Din datele obținute de la Ministerul Sănătății, rezultă că sumele pentru hrana pacineților din spitale sunt  derizorii. Celor de la de la hemodializă li se acordă suma infimă de 10 lei. Mai exact, pentru o masă, reprezentanții unui spital trebuie să gândească un meniu de trei lei.

Cea mai „mare” sumă alocată de stat este pentru masa pacienților de la geriatrie: 19,4 lei. Aproape 7 lei pentru masa unui vârstnic internat. Cu toate acestea, sumele pe care România le alocă pentru pacienții din spitale sunt derizorii.

Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit? Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”, se întreabă retoric managerul Spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

Un pacient ucrainean și un pacient român „împart” același buget pentru o masă în spital?

În mod paradoxal, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunțat că statul nostru are toate condițiile pentru a-i găzdui pe refugiații din Ucraina. Peste 500 de mii de ucrainieni s-au refugiat în România(n.r. până la 14 martie erau 425.786, potrivit MAI), iar acest lucru înseamnă că statul român trebuie să le asigure inclusiv asistență medicală(gratuită).

Astfel, bugetele spitalelor din România se vor „împărți” în așa fel încât din trei lei(suma alocată/masa unui pacient) să mănânce și un ucrainean, și un român. Evident, în situația în care refugiații din Ucraina ajung în spitalele din România. Pentru unitățile medicale, în această ipoteză, înseamnă că vor crește numărul internărilor, implicit, și cheltuielile pentru hrana pacienților.

Potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Sănătății, 75 de refugiați din Ucraina au ajuns în spitalele din România.

„Avem de toate” vs păduchi și lenjerii rupte

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că nu există probleme în spitale, iar refugiații ucrainieni pot primi asistență medicală la fel ca pacienții români. Având în vedere datele obținute de „Ziarul de Investigații”, am putea spune că ne-am dori ca refugiații din Ucraina să nu fie nevoiți să fie tratați în unele spitale din țară, din cauza condițiile inumane.

Spre exemplu, Ministerul Sănătății recunoaște că a dat amenzi spitalelor de psihiatrie(n.r în ultimii doi ani) în valoare de 143 900 de lei, pentru deficiențele de la control.

Printre cele mai frecvente nereguli se numără: lipsa de spațiu între paturi, mizeria evidentă din saloane, pacienți lăsați fără obiecte de igienă personală: săpun, șampon, lenjerii și alte lucruri indispensabile celor care, uneori, rămân internați pe viață la psihiatrie.

Ultima majorare a sumei pentru mesele pacienților din spitale, datează din aprilie 2021. Statul român a dat cu un leu în plus, de la 10 lei, la 11 lei pentru trei mese pe zi.(n.r. HG470/21.04.2021)

Articolul precedentDrulă, despre plecarea lui Cîțu din fruntea PNL: „A ales sistemul de epoleți și baroni”
Articolul următorLucian Bode își dorește echilibru în PNL
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”