Ministrul Adrian Chesnoiu: România nu este în pericol să se confrunte cu o criză alimentară

România nu este dependentă de cerealele din Ucraina şi Rusia

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a declarat duminică că agricultura României a fost supusă în ultimii ani unor factori de risc externi.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că dacă 2020 a fost un an agricol cu secetă manifestată pe o bună parte din suprafaţa ţării, 2021 a fost un an în care producţiile agricole au fost foarte bune. Din păcate, efectele crizei pandemice şi efectele crizei deja apărute în energie şi gaze naturale cu preţuri crescute care au determinat majorării ale inputurilor, ale fertilizanţilor utilizaţi în agricultură au pus în continuare şi pun o presiune sporită pe agricultură, a declarat Adrian Chesnoiu.

România produce hrana pentru necesarul de consum al populaţiei

„Iată că a apărut şi această agresiune militară a Rusiei în Ucraina şi practic a dat peste cap toţi factorii de stabilitate la nivel geopolitic. (…) Cred că trebuie să facem separarea între ceea ce înseamnă România în harta producătorilor de cereale şi producătorilor de alimente şi ce înseamnă celelalte state”, a comunicat ministrul Agriculturii.

România nu riscă să se confrunte cu o criză alimentară, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

„România, în momentul de faţă, nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre majore pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei în ţara noastră”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

El i-a încurajat pe români să se informeze din surse sigure, să fie liniştiţi din punct de vedere al asigurării necesarului de alimente deoarece România produce suficient de mult astfel încât să se asigure necesarul de consum.

„Toată lumea vorbeşte de foamete, de criză alimentară globală. Oameni buni, România nu este la fel ca celelalte state. Producem grâu de trei ori mai mult decât consumăm, producem porumb de patru ori mai mult decât consumăm, la alimentele de bază suntem net producători şi reuşim să ne asigurăm din producţia internă consumul şi necesarul intern, iar lucrurile acestea nu trebuie să ducă într-o altă panică”, a susţinut ministrul Agriculturii.

El a menţionat că sunt anumite ţări dependente de cerealele din Ucraina şi Rusia, dar România nu se află într-o astfel de situaţie.

Supermarketurile din România, apel către consumatori

Articolul precedentAsociația Pădurea Copiilor din România a împădurit peste 100 de hectare
Articolul următorPapa Francisc: “În numele lui Dumnezeu, vă rog, opriți acest masacru”