Iodura de potasiu
Iodura de potasiu. Sursa foto: observatornews.ro

Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod preventiv, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide, avertizează Ministerul Sănătății. Precizarea a fost făcută în contextul discuţiilor privitoare la utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.

„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat al ministerului.

SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, a mai transmis Ministerul Sănătății.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, a subliniat Ministerul Sănătăţii.

Europenii au luat cu asalt farmaciile în căutare de iod, deşi aceste pastile sunt recomandate doar în cazul creșterii nivelului de radiații.

Cum poate fi administrată iodura de potasiu

Iodura de potasiu trebuie luată doar în baza recomandărilor cadrelor medicale.

Dacă sunt sunt administrate fără prescripție, acest pastile duc la apariţia mai multor probleme de sănătate.

Iodul, administrat sub formă de pastile sau sirop, este considerat a fi capabil să protejeze organismul de cancerul de tiroidă provocat de expunerea la radiații

Pastilele cu iod nu trebuie administrate fără să existe o recomandare din partea autorităților sanitare.

Avertismentul vine din partea agenției federale belgiene pentru control nuclear.

Instituția a lansat acest avertisment ca urmare a creșterii temerilor potrivit cărora Vladimir Putin ar putea declanșa un război nuclear.

“În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând de obicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, conform Reuters.

Temându-se de un război nuclear, oamenii iau cu asalt farmaciile, în căutare de iod

Articolul precedentCNAS ajută refugiaţii ucraineni ajunşi în România
Articolul următorApelul voluntarilor: “Nu mai trimiteţi mărgele, paiete și pantofi cu toc. Refugiaţii nu au nevoie de aşa ceva”