Sursă foto: Facebook - Paul Anghel
Sursă foto: Facebook - Paul Anghel

Românii au fost surprinși în marile magazine în timp ce cumpărau baxuri de ulei, cantități pe care în mod normal nu le consumă. Acest comportament „de consum” a fost numit, generic, „isteria uleiului”, dar reprezentanții producătorilor agroalimentari spun că este, în fapt, specula multinaționalelor, pe care România nu ar trebui să o permită.

Dacă ne raportăm la cantitatea de ulei care provine din zona statelor aflate în conflict militar, românii au au cumpărat baxuri întregi de ulei, deoarece s-au gândit că acest aliment nu va mai ajunge pe raftul magazinelor, din cauza suspendărilor anumitor importuri din Rusia și Ucraina. Aproximativ 80% din cantitatea de ulei de floarea soarelui, pusă piața europeană europeană, provine din Rusia, Ucraina și Belarus.

România nu importă ulei de floarea-soarelui.

Ce se întâmplă în România. Dincolo de „isterie”, prețul la ulei a crescut nejustificat

Unii politicieni din România s-au grăbit să arate cu degetul spre presă, pentru „isteria uleiului”. În realitate, acest comportament nu a fost generat de relatările jurnaliștilor, ci chiar de creșterea nejustificată a prețului la ulei, „necontrolată” de autoritățile din România. PRO AGRO susține că retailerii au profitat de situație și au majorat prețul la ulei nepermis de mult.

Astfel, costul de pe raft(11-12 lei/l) nu s-ar justifica, deoarece recolta de floarea-soarelui este de anul trecut iar cheluielile de procesare nu au crescut simțitor, menționează reprezentanții PRO AGRO.

Prin urmare, este doar specula marilor magazine, care va continua și în perioada următoare, dacă instituțiile de control rămân pasive.

Părerea noastră este că această creștere necontrolată a prețului la uleiul de floarea soarelui este o speculație a retailerilor. Nu există o justificare pentru asemenea creșteri, atâta timp cât floarea soarelui este recoltată anul trecut, salariile nu au crescut, iar costurile de procesare, influențate de energie, nu s-au majorat atât de mult.

În decembrie uleiul era 6 lei litrul, apoi a crescut la 7 lei, iar acum a ajuns la peste 11-12 lei. Este și o cerere foarte mare la nivel internațional și se speculează pe emoția asta a oamenilor, care încearcă să-și facă stocuri. Și pe bună dreptate, că la recolta nouă va fi o explozie foarte mare a prețurilor. Recolta nouă de floarea soarelui se preconizează a se tranzacționa la peste 750 de dolari tona, față de 450 de dolari maximum, cât a fost recolta de anul trecut”, a declarat Ionel Arion, președintele Federației Pro Agro, potrivit cotidianul.ro.

Consiliul Concurenței nu a anunțat anchete. Șeful ANPC s-a arătat „deranjat” doar de faptul că un român i-a comandat ulei la sediu în valoare de peste 700 de lei(34 lei/l)

Instituția care ar trebui să se autosesizeze și să demareze anchete pentru justificarea creșterii prețurilor inclusiv la ulei este Consiliul Concurenței. Până în prezent, nu a anunțat în mod oficial astfel de acțiuni.

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor(ANPC), Horia Constantinescu, s-a arătat deranjat de „gluma” unui român care i-a comandat ulei cu plata ramburs. În fapt, bărbatul a dorit să-i arate că unii comercianți au „explodat” prețul și a afișat fără nicio teamă 34 lei/sticlă.

Oficialul ANPC a avut grijă să se plângă pe Facebook, dar nu a cerut nicio anchetă la firma care vindea online ulei cu acest preț astronomic(34 lei/l)

Dacă nu ar fi tragic, ar putea fi comic!Astăzi, pe adresa autorității, am primit un colet plin cu bidoane de ulei de floarea soarelui, fără a-l fi comandat!L-AM RETURNAT EXPEDITORULUI! Mă bucur să constat CĂ EXISTĂ STOCURI ȘI PENTRU GLUME DE PROST GUST! Prețul este unul discutabil, cu siguranță! Pentru a nu mai există pe viitor șansă de a transmite astfel de “cadouri”, am discutat cu cei care administrează această piață online, să găsim soluții de siguranță suplimentară!”, a declarat Horia Constantinescu, potrivit dobrogeatv.ro.

Citește și: Cum sunt umiliți producătorii agroalimentari. Coaliția de guvernare „i-a luat în brațe” pe reprezentanții hypermarketurilor

Articolul precedentSenatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai a participat la audierea unor ambasadori
Articolul următorKlaus Iohannis: România va organiza la Bucureşti,  împreună cu Polonia, un summit al Formatului B9
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”