Cozi la ulei
Cozi la ulei. Sursa foto: kanald

După ce au format miercuri seara cozi uriașe la stațiile PECO, speriați că prețul carburanților va exploda, românii au luat cu asalt magazinele pentru a goli rafturile cu ulei.

Mai multe imagini au fost surprinse, în diverse magazine din România, în seara zilei de vineri. Oamenii cumpărau baxuri cu ulei alimentar, după zvonurile privitoare la o presupusă criză de ulei alimentar și scumpirea drastică a acestui produs.

ANPC le recomandă românilor să nu se lase manipulații de zvonuri, afirmând că stocurile inutile făcute în case cresc cantitatea produselor care se vor strica și arunca. Oficialii ANPC nu au precizat nimic legat de prețuri, mai exact despre temerea românilor că uleiul de floarea soarelui se va scumpi foarte tare.

„Ca urmare a unei discuții purtate, în cursul acestei dimineți, de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cu reprezentanții la vârf ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine, în urma unei FALSE alarme propagate online, suntem în măsură să vă comunicăm cele mai recente date, care nu justifică realizarea de stocuri de alimente, de către consumatori”, informează ANPC.

„De altfel, simpla mutare a unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă. Am întâlnit asemenea situații, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creșterii accelerate a prețurilor, în perioada următoare. Și atunci, și cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul de alimente care se vor altera și vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, spune Horia Constantinescu.

Și Guvernul României a reacționat. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile.

„România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii”, a spus, sâmbătă, Cărbunaru.

Avertismentul FEDIOL

Asociația producătorilor de ulei vegetal avertizează că rezervele de ulei din Europa mai ajung doar pentru șase săptămâni. Este vorba despre o criză declanșată pe fondul războiului din Ucraina.

Asociația producătorilor de ulei din UE au explicat că de vină pentru această criză ar fi lipsa materiei prime, floarea soarelui, ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Fediol nu vede însă o rezolvare a acestei probleme legate de lipsa materiei prime și nu se știe cum se va desfășura în continuare comerțul cu această materie primă. Una din cele mai afectate țări este Spania, care importă peste jumătate din acest produs de la ucrainieni. Guvernul spaniol a decis raționalizarea uleiului de floarea soarelui, din cauza războiului din Ucraina.

La nivel european există îngrijorări legate de faptul că războiul ar putea afecta producția de ulei, din lipsa materiei prime. Patruzeci la sută din cantitatea de ulei de floarea soarelui este importată de țările Uniunii Europene din Ucraina.

Cum sunt umiliți producătorii agroalimentari. Coaliția de guvernare „i-a luat în brațe” pe reprezentanții hypermarketurilor

Articolul precedentJoe Biden: ”O confruntare între Rusia și SUA înseamnă Al Treilea Război Mondial”
Articolul următorGabriela Firea: “Nu trebuie să ne panicăm și să golim rafturile magazinelor”