Maria Mădălina Turza, schimbată de la șefia Autorității pentru persoane cu dizabilități, copii și adopții

În locul acesteia a fost numită fosta deputată PNL Florica Cherecheș

Maria Mădălina Turza a fost înlocuită la conducerea Autorității pentru persoane cu dizabilități, copii și adopții cu fosta deputată PNL Florica Cherecheș, semnatară a amendamentului prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților. Decizia a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Propunerea de schimbare a Mădălinei Turza, cu cea a Florică Cherecheș a fost făcută de ministrul Muncii, Raluca Turcan, vineri, 26 februarie.

Așa cum știți, funcția pe care am ocupat-o mai bine de un an de zile este o funcție politică de demnitate publică. În urma algoritmului stabilit la nivel politic, această funcție va reveni unui reprezentant al PNL. Eu nu sunt membră a niciunui partid politic, însă am avut onoarea să servesc în această funcție cu sprijinul PNL. Motivul pentru care am acceptat această funcție, în urmă cu un an,  afost acela că am crezut cu tărie că schimbarea pe care ne-o dorim de atâtea decenii, în aceste domenii vulnerabile, poate fi făcută cu temeinice cunoștințe de specialitate, muncă cinstită, consecvență, din interiorul sistemului

Maria Mădălina Turza, la finalul mandatului la ANDPDCA

Parte dintre proiecte realizate

Într-o postare video, pe Facebook, aceasta a făcut o trecere în revistă a ceea ce a reușit în timpul mandatului său, început în luna noiembrie 2019.

Printre acestea se numără: reglementarea, în premieră a serviciilor de RESPIRO pentru copiii cu dizabilități și securizarea finațării europene a acestora; linia de finanțare a ANDPDCA destinată ONG-urilor pentru înființarea de servicii de zi, echipe mobile și servicii respiro pentru copiii și adulții cu dizabilități; crearea primelor locuri dedicate pentru elevii cu CES în licee și școli profesionale (Parteneriat ANDPDCA-MEC); primul Acord de Parteneriat ANDPDCA-IGPR pentru prevenirea și combaterea traficului de copii în sistemul de protecție.

Totodată, a gândit și implementat un amplu program de eficientizare, monitorizare și control a procesului de adopție – cu peste 9.000 de copii adoptabili, o nouă Lege a Adopției și normele metodologice aferente – Planul de Acțiune – Copii. De asemenea s-a ocupat de acordurile de parteneriat cu privire la prevenirea și combaterea traficului de copii în sistemul de protecție, dar și pentru formarea de specialiști ăn domeniul traumeiu asociate traficului de minori.

Mai mult, în timpul mandatului său, a fost creat primul mecanism de sesizare a abuzurilor din centrele de copii și adulți cu dizabilități, într-un parteneriat cu societatea civilă și UNICEF România.

„Un mare mulțumesc se îndreaptă și către partenerii din societatea civilă alături de care în acest an am făcut corp comun în multiplele provocări pe care le-am avut de înfruntat. Le mulțumesc pentru tenacitate, consecvență, efort, pentru că nu de puține ori contribuția lor a dus la îmbunătățirea deciziilor și învățare. Vă mulțumesc că m-ați ținut în alertă, prezentă în realitatea de la firul ierbii”, a scris Maria Mădălina Turza, în finalul postării sale.

Maria Mădălina Turza este activistă pentru drepturile omului și mama unei fetițe cu sindrom Down

Cine este Florica Cherecheș   

Florica Cherecheș, 61 de ani, a fost deputat PNL în legislaturile 2012-2016 și 2016-2020. Este membră PNL din 2008, când a și fost aleasă fost consilier local la Oradea. A absolvit Facultatea de mecanică Cluj Napoca – Tehnologia construcțiilor de mașini și are un master în Economie socială la Universitatea din Oradea. În perioada 1983-1991 a lucrat ca inginer la Întreprinderea de mașini-unelte Înfrățirea din Oradea. A candidat în decembrie 2020 pentru un nou mandat de parlamentar, însă nu a obținut locul.

Educația sanitară în școli, amendament la Legea privind predarea educației sexuale

În legislatura trecută, Florica Cherecheș a semnat, alături de deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD), amendamentul prin care educația sexuală în școli a fost înlocuită cu educația sanitară condiționată de acordul părinților.

Legea privind predarea educației sexuale în școli a fost inițiată de USR, a fost adoptată de Parlament în luna martie 2020 și a fost promulgată, pe 3 aprilie, de preşedintele Klaus Iohannis. În varianta inițială, legea prevedea „derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. Prin amendamentul adoptat în iunie 2020 de Parlament, acesta a fost modificat astfel: „derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

Articolul precedentProtocol între Primăria Municipiului Constanța și Garda Națională de Mediu
Articolul următorElena Udrea, opt ani cu executare, Ioana Băsescu, doar 5 ani. Decizia nu este definitivă