Elena Udrea, opt ani cu executare, Ioana Băsescu, doar 5 ani. Decizia nu este definitivă

Inițial, procurorii DNA au cerut pedepse grele pentru inculpați: 12 ani pentru Udrea, respectiv 15 ani pentru Ioana Băsescu.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost condamnată marţi, de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei prezidenţiale din 2009. Decizia nu este definitivă.

Elena Udrea a primit mai multe condamnări pentru spălare de bani și luare de mită. Acestea au fost contopite și a rezultat o pedeapsă de șase ani de închisoare cărora li s-a mai adăugat un spor de doi ani. În total, Udrea va avea de executat opt ani de detenție.  Totodată, fiica lui Traian Băsescu, Ioana a fost condamnată la cinci ani de detenție. Ea a fost acuzată de spălare de bani și instigare la spălare de bani, fapte pentru care a primit mai multe pedepse, care au fost contopite, rezultând cinci ani de închisoare.

Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită, a primit patru ani cu suspendare pentru luare de mită, în vreme de Dan Andronic a fost achitat.

Acesta a fost al treilea termen pentru procesul în care procurorii DNA au cerut pedepse grele pentru inculpați: 12 ani pentru Udrea, respectiv 15 ani pentru Ioana Băsescu.

Ce spunea DNA

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela.

Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, declara DNA, la vremea respectivă.

Articolul precedentMaria Mădălina Turza, schimbată de la șefia Autorității pentru persoane cu dizabilități, copii și adopții
Articolul următorConstanța: celebra roată a lui Făgădău ar putea fi relocată