Sursa: Captură Video

După o primă critică la adresa actualei șefe a Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Dacian Cioloș, liderul USR, revine pe Facebook cu câteva explicații, în contextul în care ar exista „o paralelă a cazurilor Laura Vicol și Stelian Ion”.

Cioloș îi dă astfel o replică fostului său coleg din PLUS, Cristian Preda, care a demisionat din partid anul trecut în toamnă, și care consideră că „numirea ca ministru al Justiției a fostului avocat al lui Mazăre a dezamăgit un număr important de votanți USR”.

În urmă cu câteva zile, Cioloș solicita liderilor PSD și PNL retragerea Laurei Vicol de la șefia Camerei Deputaților, numirea acesteia într-o funcție atât de importantă fiind catalogată drept un „afront inimaginabil la ideea de dreptate în România”.

Însă, din ce explică liderul USR, nici nu se poate face o paralelă între cele două numiri, în condițiile în care Preda, fost europarlamentar trecut prin câteva partide, care a renunțat la politică pentru a fi decan la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a atras atenția că a fost greșit „că USR a susținut atitudinea arogantă a lui Stelian Ion față de președinte, ceea ce a dus la demiterea ministrului și ulterior la căderea guvernului Cîțu”.

Dacian Cioloș atrage totuși atenția că ex-ministrul USR PLUS al Justiției nu s-a remarcat ca fiind un în „apărător al penalilor”, spre deosebire de Laura Vicol, care „este compromisă moral de propriile ei acte”.


Cei doi nu au nimic în comun. Am citit criticile privind nemulțumirea mea că doamna Vicol, penalist, apărătoare a clanurilor interlope și activistă împotriva campaniilor anticorupție, a fost numită președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților. Îmi asum poziția, pentru că am dreptul la propriile judecăți de valoare atunci când discut despre clasa politică. Laura Vicol poate fi ce dorește domnia sa, inclusiv deputat și președinte de comisie, dacă are sprijin politic. Din perspectivă legală. Dar din perspectivă morală, ea nu are ce căuta în politică (…).

Politica românească este capturată de clanuri și grupuri de interese. Oamenii politici au fost 30 de ani reprezentanții unor grupuri care au dorit să facă bani din afaceri cu statul și prin jumulirea bugetului de stat. Acești oameni au introdus relativismul ca unitate de măsură. Așa ne-am trezit, de pildă, cu Gigi Becali europarlamentar PNL și coleg cu Cristian Preda în Parlamentul European. Eu cred că e timpul să punem punct și să ne purtăm ca niște oameni care înțeleg moralitatea și care nu cad în capcanele relativismului servit de pe post de echilibru și echidistanță.

Laura Vicol nu are ce căuta în politică, este compromisă moral de propriile ei acte, iar dacă am fi avut o clasă politică decentă ea nu ar fi ajuns nici măcar deputat. E o chestiune de curățenie publică. (…) Nu stau să îi construiesc eu apărarea lui Stelian Ion, ar părea subiectivă fără doar și poate. Dar Stelian Ion nu a fost niciodată avocatul lui Radu Mazăre așa cum Laura Vicol a fost avocata clanurilor interlope. Stelian și-a asumat o carieră politică, a făcut opoziție la PSD în războiul dus de acest partid cu justiția și a încercat la Ministerul Justiției să schimbe modul în care funcționa această instituție până când a fost îndepărtat, peste noapte, de premierul Cîțu. Stelian Ion nu a apărat public niciun penal, în timp ce Laura Vicol a construit la televizor nu doar apărarea unor interlopi și politicieni penali, dar s-a și pronunțat public pentru desființarea DNA.

Or, să facem paralele morale între cei doi este de necrezut. Mai ales că diferența dintre noi și ei e că cei care greșesc la noi pleacă automat din politică, în timp ce cei care greșesc la ei sunt promovați. Priviți conducerile PSD, PNL și UDMR și veți înțelege diferența dintre noi și ei”, atrage atenția liderul USR.

Articolul precedentMesajul lui Cristian Popescu Piedone pentru România, de ziua ei. „Pentru mine, draga mea, ești mereu și mereu… ACASĂ”
Articolul următorIncendiu puternic în Piatra Neamț