Sursa foto: Wall-Street.ro

Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, la Digi 24, că testarea copiilor de două ori pe săptămână face diferența între a închide sau nu școlile din România, mai mult, aceasta a subliniat că prin metoda de „screening” pot fi oprite focarele de Covid.

„Dat fiind faptul că la nivelul şcolilor încă nu putem să spunem că există un grad foarte mare de afectare, sunt numai o parte dintre şcoli care au avut mai multe cazuri, peste trei cazuri într-o clasă, seriozitatea testării copilului, utilizând acele teste pe care fiecare părinte le-a primit pentru a le utiliza la domiciliu, este esenţială. Acest mecanism prin care se încearcă prin testare să se depisteze copiii care sunt posibili infectaţi şi aceştia să nu meargă la şcoală, va limita substanţial apariţia de focare în şcoli şi deci învăţământul se poate desfăşura în sistem normal, în formă fizică”, a declarat Adriana Pistol, la Digi 24.

CNSU a decis închiderea școlilor în funcție de gradul de ocupare a paturilor Covid la nivel județean

Totodată, aceasta a menționat faptul că „utilizarea acestor teste de două ori pe săptămână face diferenţa între a închide şcoala ceea ce copiii noştri nu prea mai agreează. Ei au nevoie de socializare, ei au nevoie să comunice unii cu ceilalţi, prin această metodă de screening putem să oprim apariţia focarelor”, a mai spus secretarul de stat.

În ceea ce privește posibilitatea ca o dată cu „valul” Omicron, să fie încheiată pandemia, așa cum lasă de înțeles „vocile” din domeniu, Adriana Pistol a precizat că este precaută în a se exprima pe acest subiect, mai ales că „sunt, într-adevăr, niște semnale că aceste noi tulpini aflate în circulație acum și care nu sunt la fel de severe ca precedentele să devină tulpini endemice, care să evolueze cu o oarecare sezonalitate.”

De altfel, Adriana Pistol a subliniat că viața ar putea reveni la acea normalitate pe care toată lumea o dorește, dar pentru reușita acestui deziderat, posibil că „vom aborda în mod diferit anumite sfaturi și anumite restricții, care poate nu o să mai fie la fel, deci viața noastră s-ar putea relua într-o oarecare măsură față de ce s-a întâmplat în ultimii ani, acea normalitate”, a adăugat secretarul de stat.

Școală online în funcție de gradul de ocupare al paturilor Covid

Reamintim că în urmă cu mai bine de două săptămâni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis ca în baza unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu Covid 19. De altfel, aceasta propunere a fost anunțată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, încă din prima săptămâna de după vacanța de iarnă, considerată o variantă mai potrivită decât trecerea în formatul online în funcție de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori sau al gradului de vaccinare al cadrelor didactice de sub 60%, așa cum era prevăzut în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății aprobat în noiembrie 2021.

Dacă paturile Covid din spitale sunt ocupate mai mult de 75%, școlile din județul respectiv trec în sistem online, potrivit hotărârii adoptate de CNSU. Pentru a se redeschide școlile în aceste județe, gradul de ocupare a paturilor Covid în spitale trebuie să scadă sub 70%.

Astfel, potrivit raportării de joi, ziua ce este luată ca referință în privința gradului de ocupare al paturilor, județul Cluj are cea mai mare rată, de 67,5%, urmat de Suceava (58,56%) și Bistrița-Năsăud (56,56%).

Rafila vede o reluare a evenimentelor private abia în luna mai

Articolul precedentSergio Mattarella, reales președinte al Italiei
Articolul următorDîncu: „Istoria nu face paşi înapoi”