Rafila vede o reluare a evenimentelor private abia în luna mai

O decizie ar putea fi luată în luna martie, când se estimează scăderea numărului de infectări

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că populația, dar și agenții economici au nevoie de predictibilitate, iar într-o „opinie personală” acesta consideră că în luna mai pot fi reluate evenimentele private, din categoria nunților sau botezurilor, însă în anumite condiții, ce vor fi anunțate în luna martie, când se estimează o scădere a numărului de cazuri de infectare.

„Cred că în luna martie o să putem să avem o discuţie aplicată despre un calendar, pe termen mediu măcar, în aşa fel încât să existe predictibilitate. Toată lumea îşi doreşte predictibilitate. Cred că în martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, putem să stabilim împreună un program. E o opinie personală, dar cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua. Probabil cu anumite limitări, nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elementele de siguranţă care înseamnă o oarecare distanţare sau în cazul unor evenimente publice utilizarea măştii”, a spus Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă. Mai mult, ministrul susține că în cazul tulpinii Omicron masca este cel mai important element de protecție.

PSD lansează acuzații la adresa USR-ului din cauza unui sondaj în care ministrul Sănătății este bine văzut

„Nu aveam cum să încălcăm legislaţia şi să încheiem cu ei un contract”

În privința fondului pe care cei de la Pfizer l-au cerut autorităților din România pentru despăgubirea eventualelor victime ale administrării medicamentelor sale inovative, dar care ar crea foarte multe rezerve, în primul rând în rândul pacienților, ministru Rafila susține că solicitarea americanilor nu este adaptată legislației românești, dar nici a celei europene. Mai mult, Rafila a explicar și care a fost motivul pentru care i-a refuzat pe aceștia.

„Pfizer a venit cu un contract cu model american pe care noi nu am putut să îl acceptăm pentru că el nu era în niciun fel adaptat legislaţiei româneşti şi legislaţiei europene care includea şi această prevedere. E o prevedere standard pentru contractele americane, deci era clar că nu putem să acceptăm un astfel de contract. Aşteptăm în momentul de faţă să vedem contractual din partea UE pentru că în aceste zile se finalizează. Era vorba de un contract bilateral. Şi pentru că nu aveam cum să încălcăm legislaţia şi să încheiem cu ei un contract, aşteptăm contractul pe care îl va încheia UE cu Pfizer şi acum avem mai multe elemente pentru că ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat autorizaţie acestui medicament şi atunci putem avea mai multe informaţii pe care să le punem dispoziţia publicului, cum am făcut de fiecare data. Vrem să fim transparenţi, punem toate informaţiile la dispoziţie, inclusive potenţialele limitări ale utilizării acestui medicament sau reacţii adverse încât toată lumea să facă în cunoştinţă de cauză tratamentul cu medicaţia antivirală”, a declarat Rafila.

În acest momet, România se află în a patra zi cu un număr de peste 30.000 de cazuri de infectare, vârful fiind atins în 26 ianuarie, când au fost confirmate 34.255 de cazuri, cu 108.937 de teste efectuate, ceea ce reprezintă o rată de pozitivare de 31,44 %.

Pfizer: despăgubiri pentru victimele medicamentelor inovative

Articolul precedentCîțu, despre creşterea economică: “Anul trecut a fost cel mai bun an din istorie”
Articolul următorCondamnatul Ioan Neculaie a fost reținut în Grecia